Подаръци и грамоти получиха читалищните дейци в Островче по случай юбилея

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С тържествено събрание бе отбелязана 115-годишнината на културната институция

С тържествено събрание бе чествана 115-годишнината на читалище „Слънчев лъч“ в разградското село Островче. На събитието присъстваха областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, експертът в РЕКИЦ „Читалища“ Даниела Петрова, председателят на Съюза на пенсионерите Иванка Петкова, директорът на Секретариата на БЧК д-р Милена Кехайова, директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева, директорът на Дома за стари хора в Разград Лейман Тюлеоглуева, хора на културата и много приятели на читалището.
Членовете на читалищното настоятелство презентираха неговата дейност, раздадени бяха и грамоти на най-дейните жители на селото. Представени бяха и кадри от подготвящ се филм за дейността на читалището.
Културната институция в малкото разградско село няма дори своя сграда, използва две помещения на кметството, но въпреки това развива активна културна и социална дейност, разказаха пред гостите на тържеството председателят на Читалищното настоятелство Милка Пенева, секретарят Хриска Гамишева и кметският наместник Лина Тодорова. Към създаденото през 1902 г. читалище през последните години е изградена библиотека с 4686 тома, предимно от дарения; създадена е фолклорна вокална група, която представя селото на конкурси и фестивали; има клуб „Приятели на книгата“; организират се кулинарни и други конкурси; компютърни курсове за възрастните и летни занимания за децата през ваканцията. Доброволците към читалището участват в дарителски кампании, помагат на нуждаещите се хора от селото, както и на обитателите на социален дом в Хърсово.
Във връзка с честването Надежда Радославова подчерта, че й е изключително приятно да бъде на място, на което хората са заредени със силен възрожденски дух. Тя пожела на домакините да продължават да бъдат все така отдадени на каузата и им подари ваучер, с който да обогатят фонда на библиотеката към читалището. Празничен поздравителен адрес бе поднесен и от кмета на община Разград д-р Валентин Василев, в който той благодари на дейците за това, че съхраняват българските традиции и дух непокътнати и ги предават на поколенията.
Впечатлен и от активността на хората от селото, и от уважението на читалищното ръководство, което лично го покани на юбилея, както и от цялостното впечатление, което прави селото с чистотата и поддръжката си, Гюнай Хюсмен направи дарителски жест към културната институция. Той обяви, че предоставя първото си възнаграждение като областен управител за дейността на читалище „Слънчев лъч 1902“. Гюнай Хюсмен припомни също, че като народен представител е организирал екскурзии за активни възрастни хора в община Исперих и предложи на читалищните дейци от Островче заедно да организират подобна екскурзия до близка държава.
Домакините подариха на областния управител и на останалите си гости книга за историята на културната институция.

История на село Островче

Островче е малко, компактно, близко до Разград село. За неговата история се знае след 1878 г., създадено на мястото на изоставена махала от османлии. Първооснователите идват от село Казъл Мурат (Ново село, Батемберг, Благоево) – баща със синовете си и дъщерите си. По- късно идват и други заселници от същото село и от близкото родствено село Калфа дере (Телец, Балкански).
Новосформираното селище започва бързо да се оформя като българско село. Трудолюбивите балканджии с много усилия отвоюват от гората територия за ниви и мери. Така се получава своеобразно островче между вековната гора и се оформя малкото село Кючук Ада-Островче.
В района на селото са извършвани системни археологически проучвания от РИМ – Разград на ранната, античната и средновековна история. Със сигурност е доказано, че селото е възникнало в околностите, близо до изворите на река Бели Лом и е съществувало през различните епохи на различни места. Тук е съществувало и тракийско селище, останки от което се намират, а за това свидетелстват и тракийските могили наоколо. В близост до гробниците се намира изворът на река Бели Лом.
Будните балканджии си стъкмяват селото и постепенно построяват училище, читалище и църква.
През годините селото се развива изключително бързо и се модернизират земеделието, животновъдството, занаятите, дърводобива и търговията. След 1878 г. селото се нарича Кючук Aда Kьой, Кючук ада, Малка Aда и накрая Островче след 1934 г.
В началото на 50-те години хората от село Островче си построяват ново читалище с доброволен труд. Всички са ентуасиазирани и водени от общото благо за културата на своето село и за приноса им към подрастващото поколение. Читалището развива културна и образователна дейност, като предимно младежите се обхващат и увличат в кръжоци, естрадни и самодейни състави, танцови групи.
След 60-те години много семейства се изселват и преселват в Разград и близките градове, като това засяга основно младото поколение. Читалището и училището обедняват откъм участници и ученици. В резултат на това през 1970 г. училището е закрито, а след 1980 г. дейността на читалището замира.
Читалищната сграда е оставена бзстопанствена, вследствие на което започва да се руши. Селото тотално обезлюдява и изостава особено в първите години на демокрацията. В административно отношение с. Островче е към община Лозница и неговата отдалеченост от административния център допринася за това.
През2004 г. селото се присъединява към община Разград по желание на жителите му, след проведен референдум, при който 96 процента са гласували за. Започва облагородяване на селото и поради неговата близост до Разград то става притегателен център за живеене. Преселват се и нови фамилии. Нови хора купуват дворни места и къщи. Селото се оформя като вилна зона. Сега местното население живее в толерантност и хармония.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Подаръци и грамоти получиха читалищните дейци в Островче по случай юбилея"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*