Проф. Карол Карски стана DOCTOR HONORIS CAUSA на Русенския университет

Професорът по международно право във Варшавския университет, депутат в Европейския парламенти и член на Бюрото на Европейския парламент – проф. Карол Карски е 44-ят носител на Почетното звание „DOCTOR HONORIS CAUSA на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Той получи отличието за богатата си преподавателска и научноизследователска дейност, както за обществената си активност.
Тържественото заседание на Академичния съвет, на което бе връчено отличието, бе водено от ректора проф. Велизара Пенчева, а на него присъства посланикът на Република Полша в България Н.Пр. Кшищоф Краевски. Деканът на Юридическия факултет на Русенския университет – проф. Лъчезар Дачев представи мотивите, с които проф. Карски е избран за носител на почетното звание .
В словото си след удостояването с почетното звание „DOCTOR HONORIS CAUSA на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Карол Карски заяви: „Днес се изправям пред вас като полски учен, университетски преподавател и обществен деятел. Това за мен е особен момент и изключително отличие. Получавам тази висока титла в България, където в 1444 г., в битката край Варна, защитавайки християнството, загива геройски кралят на Полша и Унгария Владислав Варненчик. Получавам званието в университета, носещ името на Ангел Кънчев, български национален герой, патриот, сражавал се за независимостта на България и загинал в този град. Това отличие е огромна чест за мен, още повече че го получавам тук, където под ръководството на проф. Лъчезар Дачев действа силен Юридически факултет. За мен то е израз на признание, но също и стимул за по-нататъшно сътрудничество във всички възможни области“.
От своя страна Н.Пр. Кшищоф Краевски каза, че присъждането на почетната титла DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Карол Карски е високо признание за неговия изключителен принос в развитието на науката, образованието, както и в обществения и политическия живот – не само в страната, но и по света. „Фактът, че проф. Карски е удостоен с това почетно звание точно от Русенския университет, е много важен за мен, защото когато бях Генерален консул във Варна, Русе принадлежеше към моя район и имам доста приятни спомени, свързани с този прекрасен град“, добави дипломатът. Той пожела нови научни успехи на академичната общност и успешна реализация на проектите и плановете.
Гергана ИЛИЕВА

Оставете първия коментар към "Проф. Карол Карски стана DOCTOR HONORIS CAUSA на Русенския университет"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*