„Беглик Таш – древна каменна книга“ от „Странджански разкази“ – Цветелина Георгиева

Схема на тракийско светилище Беглик Таш

Едно от най-очарователните, тайнствени и любопитни местенца в Странджа е Беглик Таш. Място на древнотракийска религиозна практика в миналото, днес то е популярна туристическа дестинация. Според мен е светилище, което ще продължи да захранва съвременността, разкривайки тайнствените истини за себе си.
Помня, че когато разказвах на приятели за посещението си в това старо светилище, те ме питаха – усети ли силата, мистиката, зареди ли се с енергия. И до днес нямам точен отговор на въпроса. Съвременните туристи са чудно нещо, четат туристически брошурки и справочници, в тях много точно е указано как трябва да се усети силата и енергията. Отиват на посоченото място и се връщат с възторжени невероятни разкази.
Истината за моето посещение на Беглик Таш е следната. Ходих да го видя в ранния летен след обяд – към 16 часа. Оставихме колата на паркинга, за да не се опуши по черния път и вървяхме пеш доста, почти два километра. Когато достигнахме огромните причудливи каменни блокове, усетих замайване. Дали това беше от жега, дали от величието на каменните грамади или от въображението ми, което веднага си представи нестинарски игри на огромния плосък камък, не знам. Сигурна съм, че усетих гордост, че съм част от тази древна земя с безброй неразгадани мистични тайни и благодарност, че в летния ден съм тук, сред камънаците, а не на плажа под чадъра. Никое чувство не е така силно, както съзнанието, че принадлежиш към древна цивилизация.
Още в древността комшиите гърци са се присмивали на нашите не толкова цивилизовани предци за това, че са безписмени, недостатъчно цивилизовани по техните стандарти и пр. Като повечето българи и аз мисля, че нашата невероятна земя е богата с толкова много неща, които по-добре от книга разказват за начина на живот, за културата, изкуството и религиозните обреди. И Беглик Таш е каменна книга, в която всеки открива своите представи и сюжети за духовния свят на древните.
Доколкото разбрах от надписите и екскурзовода светилището е достъпно за туристи от 2003 г. Ако тръгнете по главния път, който води към всички южни курорти под Бургас, трябва да се отбиете на разклона за гр. Приморско. Светилището се намира на север от града, в района на бившата резиденция „Перла”, сред гъста широколистна гора, в близост до руините на древния град Ранули. Следват ли се табелите, безпрепятствено се стига до него.
Редно е тук да се каже, че древното тракийско светилище Беглик Таш се намира в Югоизточна Тракия, датирано е от учените – 14 в. пр. Хр. – 4 в.сл.Хр. То е
мегалитен комплекс с централна каменна площадка, около която са разположени няколко групи от камъни с различни наименования, вероятно заради разнородните им функции. Смята се, че тук е обслужван култа към Бога на слънцето и този към Богинята майка. Същевременно Беглик Таш е бил и календар, и часовник, за което говорят специфични „стъпки”, издълбани в скалите и каменна група, разделяща деня на части.
В най-източната част се намира преддверието към комплекса, непосредствено до който има „брачно ложе”. Тук вероятно върховният жрец и жрица са пресъздавали единението между двете божества. Около „ложето” са издълбани вани, в които са се изливали благодарствените приношения, целящи осигуряване на следващото плодородие – мляко, зехтин, вино и вода.
Следват два жертвеника и жречески трон. По жертвените камъни не са намерени следи от кръв, затова се предполага, че тук са се принасяли единствено дарове от растителен произход – грозде, смокини и др. До тях се намира слънчев часовник – един главен камък и шест по-малки. Сянката от главния камък пада върху следващите я камъни, които разделят деня на шест части.

Лабиринтът

Най-любопитен за мен беше лабиринта в североизточната част на Беглик Таш, изграден от монолити. Там са се извършвали посветителските практики с младежите от племето. Ориентирайки се в него, младежите доказвали готовността си за преминаване в света на възрастните. Ако младежът изберял левият изход на лабиринта, то той бил предопределен за мистичната жреческа професия. Избралите десният лабиринт, поемали прагматичния начин на живот. Никой на никого не се сърдел, защото предсказанията на лабиринта били закон в онези древни време. Хубаво е да се разказва това на днешните млади и техните родители, които не подбират средства за прескачане изпитанието на матурите.
И така входът към мистична Странджа е тайнственото древно светилище Беклик Таш. Между другото е добре да се знае, че мегалитите в България се намират в района на Родопите, Странджа и особено на Сакар.
И едно последно разсъждение по повод пътуването между световете – ние съвременните хора сме далече от мистиката на миналото. Вървейки по туристическите маршрути към древността, нямаме друг избор освен да си самовнушаваме, че отивайки там или другаде, ще усетим великата сила на древната Богиня майка. Или може би се лъжа? Защо все пак хората хилядолетия са вярвали, че усещат оплодителната й енергия?
Надявам се в края на моите „Странджански разкази” да имам отговор на този въпрос.

Оставете първия коментар към "„Беглик Таш – древна каменна книга“ от „Странджански разкази“ – Цветелина Георгиева"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*