Фестивални дни сплотиха деца, родители и приятели на разградско школо

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Областният управител ще съдейства да бъде ремонтиран закритият басейн, за да се ползва от цялата община

В понеделник в ОУ „Ив. С. Тургенев“ в Разград бе открит двудневният фестивал „ЗаЕдно приятелско училище“, който се организира от училището със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Събитието стартира с различни масови дейности с деца от близките детски градини. Имаше спортни игри, които обединиха в отбори по-малки, по-големи, учители и родители. В рамките на инициативата се проведе кулинарно състезание, в което децата сами си приготвяха храната за деня, докато се забавляват. Група от учители-творци и ученици рисуваха на стълбите пред училището, танцуваха и пяха. Връчени бяха грамоти на ученици, които са постигнали успехи на национални конкурси през учебната година.
Областният управител Гюнай Хюсмен, който бе гост на фестивала, обяви, че ще съдейства на ръководството на ОУ „Ив. С. Тургенев“ – Разград да заработи отново закритият басейн в училището, за да може той да се ползва не само от децата в училището, а и от останалите ученици в града и общината. „Заедно с Общинската администрация ще търсим възможности правителството да отпусне целево средства за ремонт на съоръжението, което е единствено по рода си”, заяви Хюсмен след посещението си в училището.
Преди това Гюнай Хюсмен заедно със заместник областния управител Нурие Црънгалова разгледа училището, в което учат 275 деца, посети занятие на деца от ЦНСТ с ресурсни учители. Двамата разгледаха и закрития басейн в училището. Той е изграден заедно с училищната сграда през 1987 г., през 2004 г. е ремонтиран, работил е само едно лято, след което се оказва, че водата от него изтича с по 10 – 15 см седмично и е спрян от експлоатация, разказа директорът на училището Милена Орешкова, която от 7 години е на този пост. Проект за ремонта заедно с количествено-стойностни сметки е изработен, с него обаче според нормативната база училището няма право да кандидатства пред европроекти или друг вид финансиране, това могат да направят Община Разград или спортен клуб, който ще го ползва. Стойността на проекта е 400 000 лв., към него има и график за целогодишно ползване по веднъж седмично от учениците от всички училища от град Разград, като съществува възможност и ученици от цялата община да провеждат занятия в басейна, а след учебно време и в почивните дни и граждани да плуват в закритото съоръжение. „Не бива такова уникално съоръжение да стои неизползваемо, занятията в него ще са полезни за здравето и физическото развитие на децата на Разград и региона” – категоричен бе Гюнай Хюсмен. Съгласие за съдействие има и от председателя на Обществения съвет на ОУ „И. С. Тургенев“ Ангел Петричев, който е и изпълнителен директор на ПФК „Лудогорец 1945“ , уточни директорът на училището Милена Орешкова.
През вторият ден на инициативата на 30 май на тревната площ пред училището имаше безплатно квартално кино – събитие по подобие на големите градове в страната. Предложената филмова продукция бе български филм с позитивно послание.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Фестивални дни сплотиха деца, родители и приятели на разградско школо"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*