Над 350 души поеха по пътя на четата на Таньо войвода

Походът бе открит пред паметника на войводата в Тутракан от кмета на града д-р Димитър Стефанов

Започна XXXII Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Основен организатор е Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“ с подкрепата на музеите и Общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово и Министерството на образованието и науката.
Походът бе открит пред паметника на Таньо Войвода в Тутракан. В тържеството по покана на кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и на организаторите на похода се включиха народните представители Пламен Манушев, Алтимир Адамов и Александър Сабанов, областният управител на Силистра Ивелин Статев и колегата му от Разград Гюнай Хюсмен, консултантът на проявата проф. Христо Матанов, представители на военните отдели в Силистра и Търговище, популярният певец Володя Стоянов, който изнесе предната вечер двучасов концерт в Тутракан. Бяха поднесени венци и цветя пред паметници и паметни знаци в Тутракан, свързани с борбите за освобождението и независимостта на България. По традиция имаше възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край с. Пожарево, в която се включиха над 350 участници.
На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Над 350 души поеха по пътя на четата на Таньо войвода"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*