Протокол за побратимяване подписаха българско и турско училище

Това е възможност за създаване на дух на приятелство, сътрудничество и добросъседство

Протокол за побратимяване е подписан между основното училище „Св. Св. Кирил и Методий” в силистренското село Правда и основното училище „Селчук” в гр. Изник, област Бурса на Република Турция от директорите на двете учебни заведения Сениха Неази и Исмет Ертюрк.
Идеята е двете учебни заведения да си партнират в учебния процес, да се опознаят учениците и преподавателите. Училищата ще си сътрудничат в областта на глобалното образование и с ученическите програми, ще се обогатяват професионалните възможности на персонала.
Според директора на основното училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Правда Сениха Неази побратимяването е възможност за създаване на дух на приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете училища чрез разширяване и разнообразяване на взаимно организираните мероприятия в областта на образованието и културата, сравняване на минало и настояще, в търсене на приликите и различията на двете страни чрез изучаване на културното наследство на двата района, осъзнаване на единство в средата на националните специфики и езиковото разнообразие. Първите контакти и преговори с екипа от гр. Изник са направени през месец март тази година по време на посещение на директора на училището в Правда на пролетен фестивал. По време на визитата Неази е посетила освен училището-партньор, още две местни училища, всяко от които е изразило желание за партниране на различни нива на сътрудничество. Основното училище „Селчук” в гр. Изник през годините е работило с няколко училища от Италия, Франция, Молдова и други страни основно в рамките на ЕП „Еразъм+”. Визитата на Неази е дала възможност и за обмяна на положителни практики. Сениха Неази е посетила учебни занятия на учениците от основния етап и е извлякла добри практики за нейния екип. През следващите месеци на годината се очаква делегация от Изник да посети с. Правда, като най-вероятно това ще стане през ваканционния период на учениците. Директорът на училището в Правда Сениха Неази обясни, че през месеците юли и август учениците от съседната ни страна учат в курсове разнообразни изкуства и езици, които са част от програмата за партниране между двете училища – изкуството за рисуване върху специфични за региона порцеланови чинии, изкуство за рисуване върху водна основа „Ебру” и други. Част от това учениците от Изник са представили по време на своята визита в Правда. Гостите по специална покана на кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед са посетили града. Видели са и изложба на художника и учител Сечкин Хаджисулюш.
Училището „Селчук” в гр. Изник има 266 ученици. Градът се намира на малоазийския бряг срещу мегаполиса Истанбул и има над 20 хиляди жители.
Училището в с. Правда е едно от най-големите в Дуловската община на Силистренска област и в него се учат 128 деца от селото. След завършване на основно образование продължават образованието си в учебни заведения в Дулово и Силистра. Село Правда се намира между градовете Дулово и Главиница и има 1743 жители.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Протокол за побратимяване подписаха българско и турско училище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*