„Апетитът идва с яденето” е темата на „Благолаж” през май

Необикновената надпревара, привлича младо и старо, всички с усет за комичното в света около тях

Повече от три десетилетия Националната среща-наддумване „Благолаж“ събира в Дома на хумора и сатирата сладкодумци от всички краища на страната. Необикновената надпревара, започнала през 1985 г., привлича младо и старо, деца с родители или баби, всичките с усет за комичното в света около тях. Всички знаят истории, приказки, вицове и са готови да разказват буквално три дни и три нощи!
Слушали сме сладкодумци от Благоевградско, Бургаско, Варненско, Великотърновско, Видинско, Врачанско, Добричко, Кюстендилско, Ловешко, Монтанско, Пазарджишко, Пернишко, Плевенско, Пловдивско, Разградско, Русенско, Смолянско, Софийско, Старозагорско, Търговищко, Хасковско, Ямболско, и, разбира се – от Габрово и областта. От градове и села.
Два пъти дори сме се наслаждавали на професионални разказвачи от чужбина. Защото нашата национална среща стана известна на широк кръг европейски (професионални!) разказвачи през 2002 г. Тогава Домът бе поканен да участва в международен проект на остров Закинтос, Гърция, и там, сред представители на други девет европейски страни, участниците от Дома разказаха и „демонстрираха” какво е това национална среща-наддумване „Благолаж”. Всички бяха единодушни: наддумването „Благолаж” няма аналог в Европа. Тогава вече се говореше за създаване на европейска организация на разказвачите.
Вече има такава общност и Домът бе поканен през 2008 г. в Осло, Норвегия, на учредителната конференция на Федерацията на европейските разказвачи ФЕСТ.
Още на следващата година Хайди Далсвен, доцент по театрално изкуство в колежа към Университета в Осло (също участвала в проекта в Гърция), се отзова на поканата и гостува по време на „Благолаж”. Разбира се, разказа една своя любима история на английски език.
А през 2015 г. разбрахме, че в САЩ също харесват и умеят да разказват приказки за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, при това на български език! Професионалната разказвачка Присила Хау бе дошла в България с намерение да участва в „Благолаж”. Направи го много впечатляващо и запомнящо се и дори си тръгна с награда. После четяхме във Фейсбук впечатленията й от срещите в Габрово и от „Благолаж” като едно зареждащо и вдъхновяващо място.
Няма „Благолаж”, на който да не са се изявявали млади разказвачи, та дори и деца. Таня Бикарска бе ученичка, когато си извоюва наградата „Благолаж” (на третата среща през 1989 г.) Аспарух Йорданов, носителят на „Благолаж”от деветата среща през 2001, също бе ученик по това време.) До Наддумването през 2013 винаги има дете или ученик сред участниците. А XIII Национална среща вече категорично казва, че „Благолаж” е привлекателен конкурс дори за деца от детските градини. Тези малчугани, които обикновено заспиват вечер с приказка, разказана или прочетена от баба или мама, а в детската градина обедният сън идва след приказка, се оказаха тъкмо на мястото си!
Тази година за седемнадесети път в неделната утрин на 21 май се проведе „Благолаж”. Традиционно организаторите – от Дома на хумора – задават тема на словесната надпревара. Сега тя е „Апетитът идва с яденето”. Има толкова хумористични приказки, вицове и весели случки, свързани с храната и хигиената на храненето, с лакомията и преяждането/препиването. Да си спомним само прочутото българско и габровско гостоприемство, а също, че габровецът знае и умее да приготвя от нищо нещо.
Чухме нови или обични от детството ни приказки за Хитър Петър, Настрадин Ходжа и техните побратими. Особено се харесват на публиката веселите случки с известни личности – наши съвременници или исторически лица; политическите вицове и анекдоти. Участниците ни запознаха с любими свои пословици и поговорки, свързани с темата на наддумването. С удоволствие аплодирахме разказвачите на нови габровски вицове. Колорит внесоха онези участници, които използваха своя местен диалект, това винаги впечатлява.
Заявките за участие бяха повече от 60. Одобрени бяха и потвърдиха участие 31 деца и ученици от София, Севлиево, Габрово и 18 „възрастни” разказвачи от Враца, Попово, с. Посабина – област Търговище, с. Мрамор – Софийско, Омуртаг, Априлци, с. Драшкова поляна – Троянско, Габрово. Имаше и силни „семейни” отбори: цели семейства изявиха желание да участват. Представиха се и някои от досегашните носители на Голямата награда: Аспарух Йорданов от Русе, Мария Маркова от с. Дамяново, Георги Петков от с. Армени, Орлин Кисьов от Смолян.
Журито с председател доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН и членове: гл.ас. Татяна Цанкова, етнолог, и Виолета Янева, координатор от ЕМО „Етър”, добре се забавляваха, но и здраво поработиха, докато присъдят наградите. А наградите са съвсем истински, макар и всяка да носи свой специфичен хумористичен заряд в духа на габровските традиции: Голямата награда „Благолаж – 2017” включва статуетка, хумористичен сувенир за габровско гости и индулгенция. Има награда на публиката, награда за ярко представяне на българин от чужбина, награда „Народен шегобиец“ – за най-комично разказване на преживелици, осмиващи вредните хранителни навици и злоупотреби; награда „Сладкодумен прощъпулник“ – за дете-разказвач на анекдоти, осмиващи вредните хранителни навици и злоупотреби. Специалната награда на ЕМО „Етър”, партньор на наддумването, е за семейно участие (за дете с родител или с баба/дядо…).
Дома на хумора и сатирата гостоприемно прие сладкодумците и техните почитатели в зала 8. Входът бе с билети, но специално за случая – с отстъпка и уговорката, че хуморът няма цена.

Венета Георгиева-
Козарева,
Музей „Дом на хумора
и сатирата”, Габрово

Оставете първия коментар към "„Апетитът идва с яденето” е темата на „Благолаж” през май"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*