Анти-стрес кътове изграждат в ОУ „И.С.Тургенев“ – Разград по испански модел

Вместо да бъдат наказвани, децата ще се усамотяват там когато са изнервени и изтощени

„Анти- стрес кътове“ е името на новата инициатива, която стартира от месец май в ОУ „И. С. Тургенев“ в Разград, съобщиха от ръководството на учебното заведение. Вдъхновени от посещение в испанско основно училище, с което си партнират по проект „Еразъм +“, от школото решават да заимстват идеята и да създадат малки пространства в класните стаи, където учениците могат да се усамотяват и отделят, когато се чувстват изнервени, изтощени или разконцентрирани.
Кътът представлява малко местенце в класната стая, „отделено“ с красив балдахин и „оборудвано“ с меки възглавнички и книжки, където учителят може да изпраща учениците, които изглеждат изтощени и изнервени, за кратък размисъл и отдих. Идеята е да отпаднат класическите забележки и порицания за нежеланото поведение и чрез позитивни послания, децата да свикнат отново да се концентрират и справят с предизвикателствата, посочват от учебното заведение.
Към момента в училището вече има създаден един кът в стаята на второкласници, но идеята е през лятната ваканция да се появят кътове и в останалите стаи на учениците от начален етап. От школото обясняват, че за правилното използване на анти-стрес къта, голяма роля ще играе учителят, който с правилните послания да избегне опасността децата да предизвикват нежелано поведение, за да бъдат изпратени там.
Учителите се надяват, че тази инициатива ще помогне на децата да се чувстват по-добре разбирани и по-спокойни от присъствието на малко защитено пространство, където могат да се отделят, ако изпитат такава нужда. Ако инициативата се приеме добре и от по- големите ученици, от училището обещават да помислят за алтернативно пространство и за децата от прогимназиалния етап.на разградското училище.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Анти-стрес кътове изграждат в ОУ „И.С.Тургенев“ – Разград по испански модел"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*