Премиера на „Редки тъпанари” на Теди Москов в Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе

Режисьорът заедно със Симон Шварц преработват сценария на филма „Неизвестни извършители”

„Редки тъпанари” е театрална версия на филма „Неизвестни извършители” на Марио Моничели. Теди Москов заедно със Симон Шварц преработват сценария на филма и го правят актуален за социалната действителност у нас. Заглавието на постановката е измислено от актьора Андрей Слабаков. Теди Москов споделя: „Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити от група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кинооператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си”. Сценографията и костюмите са дело на Виолета Радкова, а музиката е композирана от Пламен Мирчев – Мирона. Участват актьорите: Мая Новоселска, Дайана Михайлова, Роберт Янакиев, Ясена Господинова, Явор Бахаров, Петя Венелинова, Александър Сано, Александър Узунов, Йосиф Шамли, Ивайло Спасимиров.
Филмът „Неизвестни извършители” (на италиански I soliti ignoti ) от 1958 година на режисьора Марио Моничели е определян от кинокритиците като един от шедьоврите на италианското кино. Във Великобритания той е известен като „Голяма сделка на улица „Мадона” (Big Deal on Madonna Street). Жанрът на филма е криминална комедия, която забавлява зрителите с група от псевдокрадци и нехранимайковци, които аматьорски се опитват да оберат държавната заложна къща „Монте ди Пиета” (Monte di Pietà).
Ролите на петимата злополучни кандидаткрадци се изпълняват от Марчело Мастрояни, Виторио Гасман, Ренато Салватори, Карло Пизакане и Тиберио Мургиа. С този филм започва успешно кариерата на актьорите Марчело Мастрояни и Виторио Гасман, който преди това не е смятан за подходящ за комедийни роли. Второстепенна роля (целомъдрено, облечено в черно сицилианско момиче, затворено у дома си като в затвор от от властния си брат) играе Клаудия Кардинале.
Дребният мошеник Роман се запознава в затвора с Козимо, който е арестуван за опит за кражба на кола, и съставят план за обир на заложната къща. След излизането от затвора за извършване на големия удар привличат още трима мними крадци. Групата „неизвестни извършители” ще премине през множество комични ситуации, лишена от способността да устои на съблазните, но и лишена от професионални умения за извършване на обир. Техните постъпки са водени от едно безумно опянение за кражба, което обхваща и разгръща интригуващи насоки в сюжетното развитие.
Д-р Никола БЕНИН

Оставете първия коментар към "Премиера на „Редки тъпанари” на Теди Москов в Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*