Мустафа Карадайъ: Майските събития доведоха до падането на тоталитарната власт

„Майските събития, протестите срещу т.нар. „възродителен процес“, организирани и проведени от мюсюлманите и турците, водени от д-р Ахмед Доган, са за България това, което е за чехите Пражката пролет, за Унгария събитията от 1956 г. Именно те доведоха до падането на тоталитарната власт“. Това заяви на митинг лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в местността Демир баба текке.
„Насилствената смяна на имената, забраната на религията, езика, културата, поотделно и на различни етапи в различните региони предизвикаха масовото недоволство сред нас, турците и мюсюлманите в България, коментира председателят на ДПС. – 28 години заедно, единни и ежедневно водим борба в името на правата, в името на свободите, в името на демокрацията на нашата родина. 28 години последователно водим политика на толерантност и мир, на единство и заедност, на стабилност и сигурност в нашата страна и в целия регион“.
Той осъди остро опитите за манипулиране и фалшифициране на историческите факти, относно Майските събития. Тези, които се опитват да градят собственото си алиби, всъщност са предателите, преминали отвъд границата. Мустафа Карадайъ категорично заяви, че ДПС никога не е било и няма да бъде против Турция и не само против Турция, но и против нито един наш съсед.
Традиционният митинг събор, в памет на жертвите на т.нар „възродителен процес” в местността Демир баба текке бе организиран от общинската организация на ДПС – Исперих. На събитието присъстваха цялото ръководство на Движението, начело с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателите Ахмед Ахмедов, Янко Янков, Филиз Хюсменова, зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер, зам.-председателите на ПГ Хамид Хамид, Йордан Цонев и Халил Летифов,евродепутатитът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, народните представители д-р Хасан Адемов, Велислава Кръстева, Димитър Аврамов, Ерол Мехмед, Ихсан Хаккъ, Имрен Мехмедова, Джейхан Ибрямов, Елхан Кълков, ген. Симеон Симеонов, Бюрхан Абазов, членове на ЦОБ – Четин Казак, Рушен Риза, Станислав Анастасов, народни представители от 43-тото НС, областни и общински председатели, кметове от ДПС, народни представители от Турция, заместник-кметът на община Йълдъръм Бурса, заместник-кметът на община Къркларели, общински съветници и гости от Македония, Гърция и Кипър, Танер Чауш – отговорник на ДПС за Бурса, Ридван Закир от изселническа организация „Авджълар Балканлар“.

ДПС почете жертвите на Възродителния процес и в Шуменско

„Преди 28 години насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани предизвика тяхното масово възмущение. Само че това възмущение не би било достатъчно за свалянето на тоталитарния режим на Тодор Живков, ако не беше канализирано именно под ръководството на нашия лидер д-р Ахмед Доган, почетния ни председател“, това заяви в шуменското село Пристое на традиционния събор по повод майските събития от т.нар. Възродителен процес Мустафа Карадайъ, председател на ДПС. Карадайъ припомни казаното от лидери на ГЕРБ в пострадалото от взрива Хитрино, че етническата толерантност е нещо много важно. И християни и мюсюлмани трябва да градят заедно. „Опитват се да го преписват като собствени заслуги“, категоричен бе той и подчерта, че допускането на крайни националисти във властта е много опасно за страната. „Съветът на Европа в свои доклади ги определя като фашистки организации. След изборите управляващите вече официално включиха крайните националисти във властта. В Европа никъде не се допускат крайни националисти. Без да е нужно тези бяха допуснати до властта у нас“, каза още Карадайъ. Заместник-председателят на ПГ на ДПС и депутат от Шуменски избирателен район Хамид Хамид пък призова: „Незабавно да изметете фашистите от властта, защото иначе, ще ги издуха силният вятър от Пристое“.
„Някои имами са били принудени да се занимават с политическа дейност от едни предатели, опитали да подменят ДПС, и резултатът днес е Волен Сидеров на власт, Валери Симеонов – вицепремиер, крайните националисти във властта“, допълни още лидерът на ДПС Карадайъ и заяви, че от това място „се обръщаме към Главно мюфтийство да вземе мерки. А ако Главно мюфтийство не вземе мерки, то ние, мюсюлманите, ще вземем мерки за Главно мюфтийство“. Мястото на духовните лица е в храма, а ролята им е да обединяват, настоя ДПС-лидерът. Той опроверга лъжите, че ДПС е против Република Турция и допълни, че партията винаги е отстоявала „силната демократична светска република на Кемал Ататюрк да бъде член на Европейския съюз“.
„Месец май е тъжен месец са ДПС, защото ние сме дали свидни жертви“, заяви от трибуната на събора евродепутатът Илхан Кючук. По думите му героите от Каолиново, Пристое и Таодор Икономово са направили България да бъде част от Европейския съюз. Той припомни тезата на ДПС – майските събития да влязат в учебниците по история на България. За пример той даде събития от Унгария, Чехия и Полша, които отдавна са в учебниците по история на тези народи. „Ние дължим на нашите герои, на историята, един правдив прочит“, подчерта Кючук. „Ние сме длъжни да разказваме на тези, които идват след нас какво се е случило в онези далечни майски дни. Едни хора тръгнаха по площадите, за да защитят името си, достойнството си, езика си. Да кажат „не“ на това да погребват своите мъртъвци в общи гробища. Да заличават арабските имена от надгробните камъни“, заяви д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание. Тя припомни дните в края на май 1989 година, когато държавата е излязла срещу протестиращите мюсюлмани с танкове и автомати. „Всички ние трябва да се замислим какво ще направим за бъдещето на нашите деца. Нека не забравяме уроците на времето“, заяви кметът на Каолиново Нида Ахмедов, домакин на събора.
ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Мустафа Карадайъ: Майските събития доведоха до падането на тоталитарната власт"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*