Цецко Колев със Златна значка „Русе“

На 22 май кметът Пламен Стоилов връчи Златна значка „Русе“ на Цецко Колев, дългогодишен хореограф и създател на Фолклорна група „Кукери“. На срещата присъства и Ирена Петрова – директор на Дирекция „Култура и образование“ в Община Русе.
„Изключително съм впечатлен от всеотдайността Ви – Вие сте един истински русенец, който прави всичко от сърце и душа за града и за хората“, заяви Стоилов и пожела на Цецко Колев и състава му здраве, творческо вдъхновение и още много изяви.
През 2017 г. Ансамбъл „Кукери“ отбеляза своята 35-годишнина, а Цецко Колев предстои да посрещне своята 60-годишнина на 6 октомври.
Цецко Колев като редовен студент е завършил „Музика и хореография“ в едноименния институт в София и задочно „Режисура“ в Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив.
Има дългогодишен стаж като преподавател, режисьор и хореограф.
Като хореограф-постановчик има над 50 свои танца в любителски и професионални ансамбли.
Преподава и води семинари по Етнография на България и Хореография на специализирани класове и общества както в нашата страна, така и в Германия, Италия, Унгария, Франция, Русия, Испания и САЩ.
През 2001 година издава своята книга „Българска народна хореография”, която се ползва като учебник в цялата страна.
През 1982 година създава и продуцира и до днес собствена (една от първите в България) фолклорна група „КУКЕРИ“ – Русе, представила в 28 различни страни от целия свят някои от най-добрите образци на българския музикален и танцов фолклор. Към групата има школа за всички възрасти, на които се предлага обучение както за високо изпълнителско майсторство, така и за тези, срещнали за първи път танцовото изкуство.
През 2001 г. преобразува формата на преподаване в „Кукери” на желаещите да се учат да танцуват като създадената нова структура приема името „Танцово училище”.
В края на 2009 г. Цецко Колев изгражда изключително модерна и функционална собствена зала, предназначена за дейностите на „Кукери”.
ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Цецко Колев със Златна значка „Русе“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*