Проф. Камелия Николова: Младите хора не меркантилизират подтика си към изкуството

Моменти от срещата и проф. Камелия Николова с директора на театъра в Силистра Златина Станева

Ръководителят на катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ проф. Камелия Николова:
В по-големите градове кандидат-студентите са наистина ориентирани и знаят какво искат

Младите хора не меркантилизират подтика си към изкуството, смята проф. Камелия Николова – ръководител Катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ, която бе в Силистра заедно с други преподаватели от академията в рамките на кампанията на учебното заведение „Учи в България, завладей света!“ с безплатни консултации за бъдещи кандидат-студенти. „Въпреки че ние, по-зрелите хора в нашата страна, казваме, че обществото ни е доста меркантилно, ми прави впечатление, че през последните години има доста значителна група млади хора, които имат подтик към изкуство, почти никога не питат наистина ли ще си намерят работа, колко пари ще получават – т.е. те наистина искат да реализират преди всичко този подтик и смятам, че това е едно оптимистично наблюдение в едно все по-прагматично общество“, каза проф.Николова. Според нея, въпреки че в Академията няма такъв наплив като в средата на 80-те години на миналия век по простата причина, че светът е отворен, академията е на едно добро ниво. „Имаме един доста добър поток от хора всяка година, от които можем да избираме“, каза проф. Николова.
Младежите от Силистра имаха възможност да видят спектакъла на абсолвентите на проф. Пламен Марков „Бай Балчо споменува“. Проведе се и консултативна среща с водещи преподаватели на академията, които запознаха бъдещите кандидат-студенти със специалностите, условията за европейска мобилност, подготовката и реда за кандидатстване през учебната 2017/2018 година.
Всяка година НАТФИЗ приема приблизително 200 студенти, на които се стреми да осигури първокласно образование.
Ето какво сподели за „Форум“ проф. Камелия Николова по повод кампанията на учебното заведение:

– От миналата година започна тази инициатива. Направихме такова турне със завършващите студенти и техните дипломни спектакли и с преподаватели от академията, които запознават кандидат-студенти в различни градове на страната със специалностите в НАТФИЗ, възможностите за реализация, с начина, по който се кандидатства. Съвсем точно и откровено им казваме какво представляват тези професии, защото много често младите хора, а и не само те, мислят, че основно академията подготвя актьори.

– Имат ли ясно очертани претенции младите хора, знаят ли какво търсят?
– Доста е различно… В по-големите градове, където все пак има добър театър, с достатъчно спектакли и редовно, част от младите хора са наистина ориентирани и много точно знаят, че искат да станат актьори, театроведи, режисьори и по-скоро идват, за да се запознаят с евентуалните колеги, с преподавателите и, разбира се, да разберат конкретно как да бъдат успешни на изпитите. Но това е един малък процент. По-големият процент всъщност са хора, които харесват театъра и киното и по-скоро идват с една обща представа, която се опитват да си изяснят, което на мен ми е много симпатично. Наистина, когато си на 18 – 19 години, трудно можеш да се ориентираш. Ти знаеш, че това е някакво призвание, че харесваш театъра, а как точно ще се реализираш в него, това като дългогодишен преподавател мога да кажа, че е дълъг процес. И затова правим нашата програма в НАТФИЗ все по-гъвкава през годините, защото е трудно на един човек на 18 – 19 години да каже „Ще стана страшно успешен актьор“.

Като преподавател във висше учебно заведение имате представа за професионалната ориентация на младите хора в България. Вашето мнение може ли да се проектира върху всички млади хора, които трябва да изберат професия?
– Чак толкова генерализиращо ще ми бъде малко трудно да кажа – имам поглед, все пак, повече върху хората, които искат да се занимават с изкуство, с театър. Така че тук мога да бъда доста по-конкретна. Основното, което ми прави впечатление, е, че въпреки че ние, по-зрелите хора в нашата страна, казваме, че обществото ни е доста меркантилно, че търси успешните реализации, на мен ми прави впечатление, особено през последните години, че има една доста значителна група млади хора, които, след като имат подтик към изкуство – и конкретно към театър и кино, въпросите, които задават, са насочени към това как ще се реализират, какво трябва да правят, как могат да го постигнат. А почти никога не питат наистина ли ще си намерят работа, колко пари ще получават за това. Такъв въпрос аз не чух през това турне, т.е. те наистина искат да реализират преди всичко този подтик, което на мен ми е много симпатично и смятам, че това е оптимистично наблюдение в едно все по-прагматично общество.

– Състоянието на Академията…

– Такъв наплив, като в средата на 80-те години сега няма по простата причина, че светът е отворен, че хората кандидатстват и навън, кандидатстват и в други специалности, т.е. има много по-голямо движение. Но мога да кажа, че в това отношение оптимистично гледаме на нещата, тъй като си имаме един доста добър поток от хора всяка година, от които можем да избираме. Така че ние поддържаме едно нелошо качество и освен това много са променени програмите ни, опитваме се да развиваме базата. Струва ми се, че в това отношение Академията е на едно добро ниво.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Проф. Камелия Николова: Младите хора не меркантилизират подтика си към изкуството"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*