Плевен празнува на 15 май

По повод празника на Плевен – 15 май – Регионална библиотека „Христо Смирненски” показа изложбата „Печатници и книги в Плевен до 1947 г.” Тя се посвещава и на 150 години от рождението на Коста Мотавчиев, печатар, издател и книжар в Плевен.
Кратки текстове припомнят за печатниците с по-голям принос в издателската дейност. Акцент на изложбата са книгите, отпечатани в плевенските печатници до 1947 г., притежание на Регионална библиотека „Христо Смирненски”. Показана е част от печатната продукция на 20 плевенски печатници. Най-ранната публикувана книга, представена на изложбата е повестта „Азиатска врана” от Ст. Д. Коларов, отпечатана в печатницата на Цветан Караиванов през 1888 г., само две години след откриването на първата печатница в Плевен през 1886 г.
Хиляди плевенчани и гости на града изпълниха пространството около Водната каскада и пяха с Владимир Ампов – Графа в навечерието на хубавия за града ни майски ден. Концертът му бе част от богатата и разнообразна културна програма на Община Плевен по повод празника. „Всяка една среща с вас ни преражда и ни помага да се чувстваме свободни. Много ви благодаря, че сте толкова много тук тази вечер, Плевен” – с тези думи певецът поздрави публиката, която го аплодираше неспирно.
В навечерието на уикенда почитателите на класическата музика имаха удоволствието да слушат концерта на Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова” на площад „Възраждане”. Те се насладиха на таланта на солистите Григорий Полищук, Константин Янков и Любомир Дяковски. Специален гост бе баянистът Рудик Якин.
Официални гости, сред които министри, депутати от 15 Плевенски многомандатен избирателен район и делегации от побратимени с Плевен градове уважиха тържеството на 15 май. Тук бяха директори на институции, представители на бизнеса, дейци на културата и изкуството, общественици. Настроението в празничните дни споделиха приятели на Плевен от Ростов на Дон – Русия, Плоцк – Полша, Браила – Румъния и от Кавадарци – Македония. А тържественият на площад „Възраждане” започна с церемония по издигане на знамената, последвана от празничен молебен за здраве и благоденствие на плевенчани, който отслужи плевенският митрополит Игнатий. Кметът на община Плевен Георг Спартански поздрави присъстващите, акцентирайки в словото си на икономическото и културно развитие на града и региона. А програмата продължи с изпълнения на Общински хор „Гена Димитрова”.
Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Плевен празнува на 15 май"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*