Златните ни китаристи – гости в нощта на музеите в Разград

„Акустично трио 3000” ще представи различни музикални жанрове специално за разградската публика

Регионалният исторически музей и Община Разград ще отбележат „Европейската нощ на музеите” днес, 18 май, когато се чества и Международният ден на музеите.
Във връзка със събитието, всеки от обектите на музея, както и Художествената галерия „Проф. Илия Петров” ще работят със свободен вход от 18 ч. на 18 май до 01,00 ч. на 19 май 2017 г.
Жителите и гостите на Разград ще имат възможност да се потопят в творческия свят на плеяда майстори на четката от Лудогорието, чиито творби ще бъдат изложени в Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. Пак там, интерактивните зали на „Музейко” ще очакват с игри и забавления всички, които са съхранили частица от детето в себе си.
По покана на РБ „Проф. Боян Пенев”, в къща музей „Станка и Никола Икономови” ще гостува българската писателка и преводачка на англоезична фантастика и белетристика Здравка Евтимова. Тя ще се срещне с читателската аудитория сред възрожденската атмосфера на дома на една от първите български поетеси – Станка Николица Спасо – Еленина от 18,30 ч.
От 19, 30 ч. почитателите на МТФ „Импулс” към читалище „Развитие 1869” в Разград ще имат възможността отново да се докоснат до виртуозното изпълнение на театралните таланти в къща „Акад. Анание Явашов”. След едногодишно прекъсване, младите актьори под вещото ръководство на Веселин Керемедчиев ще се завърнат към установената за дома на първия разградски летописец традиция. Те ще зарадват ценителите на Мелпомена с откъс от комедията „Женско царство” на Ст. Л. Костов, веднага след което ще бъде открита временна експозиция „Старопечатна литература от фондовете на Регионален исторически музей – Разград и РБ „Проф. Боян Пенев”. Експозицията ще остане на разположение в къща „Акад. Анание Явашов” за всеки, който желае да се потопи в света на старопечатното слово, до края на месец май.
Кулминацията ще бъде от 21 ч. в къща музей „Димитър Ненов”, където ще се проведе за пръв път „Нощ на класическата китара”. Специално за разградската публика ще свири „Акустично трио 3000” – златните китаристи на България Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев. Тримата български виртуози на класическата китара, ще предложат на жителите и гостите на нашия град една вълнуваща разходка из различните музикални жанрове, композирана специално за тях и осъществена с много елегантност и финес. Съществен щрих от събитието в този разградски храм на музиката ще бъде представянето на непоказвани до момента снимки на Димитър Ненов и негови писма, адресирани до акад. Петко Стайнов. До късно през нощта ценителите на темпераментните и огнени ритми на фламенкото ще имат възможността да се наслаждават и на музикалния фон от аудиоизпълнения на испански китаристи, благодарение на любезното съдействие на Институт „Сервантес” в София.
Занимания с изцяло интерактивна насоченост през тази година ще предложи на своите посетители Етнографският музей. В рамките на „Нощта на музеите”, там ще бъде организирано обучение „Да станеш майстор в потайна доба”, по време на което деца и възрастни ще бъдат посвещавани в занаяти, като керамика, тъкачество и изработка на капански китки.
Изложба от непоказвани до момента артефакти от проучването на АР „Абритус” пък ще представи на вниманието на разградчани музей „Абритус”. Експозициите на Археологическия и Интерактивния музей ще пренесат изкушените от историята на древните римляни в реалността на тайнствения град Абритус.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Златните ни китаристи – гости в нощта на музеите в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*