Д-р Дарин Димитров: Мечтая за обединени граждани, които да се гордеят, че са търговищенци

д-р Дарин Димитров - кмет на Търговище

Химнът на Търговище ще бъде чут за първи път на 14 май, когато е празникът на града

– Г-н Димитров, през тази година има заложени няколко значими инфраструктурни проекта, може ли да кажете нещо повече за тях и какво предвиждате за следващата година?
– Надявам се до юли месец да започнем работа по ул. „Катрафилов“, която 20 г. нашите съграждани чакат да бъде изградена. Проектът за реконструкцията на тази улица е бил готов още преди 7-8 г. През изминалата година, когато имахме парите (целево финансиране от правителството) се оказа, че той е морално остарял и дори неверен. Във това време е била изградена нова инфраструктура, построени са нови блокове, трябваше да се правят нови разпределения на входовете към тях. Преработихме го изцяло, но това пък ни забави. Изграждането ще започне от Банята и ще стигне до МБАЛ-Търговище, като по този начин ще бъдат разтоварени много други улици в града. Тя ще бъде еднопосочна, с цялостно изградена инфраструктура и се надявам да се получи един прекрасен квартал. Следващият обект това е Спортната зала, известна като Тренировъчния център. Тук тренират над 400 деца, както и спортната гордост на Търговище Антоанета Бонева. Средствата за там са осигурени и вече е пусната процедурата за обществена поръчка. И двата обекта са финансирани директно от държавата. Единият проект е на стойност 1,5 млн.лв., а другият – 850 хил.лв. Започваме да работим и по програмата „Региони в растеж“ като са пуснати обществени поръчки за училищната инфраструктура. Това са: ОУ „Христо Ботев“, две детски градини- „Снежанка“ и „Приказка“,и Детска ясла „Първи юни“. Те ще бъдат изградени изцяло с европейски средства, като ремонтът включва цялостно обновяване и обзавеждане- чинове компютри и т.н. Така след една година децата ще влязат в нова сграда с ново обзавеждане и оборудване. Другата част от програмата са т.нар. линейни обекти или инфраструктурни обекти. Става въпрос за кръговото кръстовище до новоизградения Сити център (или както търговищенци го знаят Банята), което също се мисли от много години насам. За съжаление, аз не съм много доволен от проекта, но по-добре е да имаме нещо, което е направено, да улеснява движението, а после ще мислим какво още може да се направи, за да стане по-добре. Когато човек търси недостатъци,винаги може да ги намери, както и начин нещата да станат по-добри. Започваме работа и по част от инфраструктурата на кв. „Запад“ 2, изцяло ще бъде ремонтирана и асфалтирана ул. „З март“ до околовръстното шосе, улица „В.Търново“ (до пазара), както и още няколко по-малки улици. За съжаление, Търговище е градът, който много изостана с програмата за саниране. Веднага щом дойдохме, започнахме да работим активно, но законътза обществените поръчки много ни забави, както и проектирането. Надявам се след м. юни да започнем и санирането на блоковете в Търговище. Заложили сме и ремонти на ул. „Паисий“, улиците и кръстовището до „Кауфланд“, бул. „Митрополит Андрей“. Затова са необходими около 3 млн.лв., които отново ще искаме от Министерството на регионалното развитие. Това вече е мой личен ангажимент и се надявам да успеем да ги издействаме. Имаме голямото желание да направим града по-красив, по-приветлив, хората да живеят добре в него и да са щастливи.
– Когато се говори за развитието на една община, то основните проблеми за нейното развитие са инфраструктурата и инвестициите. Какво се случва в посока инвестиции?

– Търговище е един от градовете с ниска безработица. Ние работим много добре с Бюрото по труда и постоянно набираме хорапо проекти. Но мога да кажа, че трайно безработни трудно се наемат. Става въпрос за озеленители, за общи работници, като Бюрото по труда за шест месеца им дава заплата, по-висока от минималната, някъде в рамките на 500-600 лв. Когато има интерес към града, има и инвестиции. В момента забелязваме такъв интерес в участниците на Изложение 2017. Имаме идея за изграждане на технопарк,така че който прояви инвестиционни намерения, да му се даде място и той да започне работа. Въпросът е, че работната ръка в Търговище не е добре платена. Трябва да има повече инвестиции, по-голяма конкуренция и по този начин бизнесът да се развива, заплащането да стане по-добро, а градът ни – по-богат. Поне аз така ги виждам нещата- повече инвестиции, повече работна ръка и по-високи заплати.

– Не считате ли, че в последно време спортът остана някак си на втори план. Става дума за развитието на клубовете и спортната база. Няма да подминем и любимия на търговищенци ФК „Светкавица”, който навърши 95 години на място, което съвсем не му подхожда на историята и традициите…
– В Търговище има страшно много спортни клубове. Грешката, която наследихме и продължаваме да правим, е че даваме финансиране на страшно много клубове. На всеки един новорегистриран клуб ние даваме някакво финансиране. В Търговище има много успешни клубове – спортна гимнастика, художествена гимнастика, да не говорим за спортната стрелба и Антоанета Бонева, които са на световно и олимпийско ниво.Има подем в щангите, борбата. Но всички тия спортове са индивидуални, а всеки град е хубаво да развива спортове, които събират повече публика, като футбол, баскетбол, волейбол. За съжаление, футболният отбор „Светкавица“ беше унищожен по един или друг начин. Беше създаден нов отбор като гражданско сдружение и на последното събрание в управата на този клуб влязоха и трима общински съветници. Ние се надяваме с тяхна помощ да се подобри ръководството на отбора. Общината, съобразно бюджета си, отделя средства за футбола в Търговище от порядъка на 70 хил.лв. но тези пари се разпределят между детските, юношеските формации и мъжкия отбор. Освен това общината се е ангажирала и с поддръжката на спортните бази- вода, ток, поддръжка на терените, и като се направи една сметка на година Общината дава някъде около 400 хил.лв. Общината обръща необходимото внимание и дава средства, но и около самия спорт трябва да се изградят нещата. Има клубове, където децата плащат определени такси, тия средства не знам как, къде и дали въобще се отчитат. Там трябва да се въведе ред. И ние ще въведем ред, защото всички сме граждани на България и трябва да си плащаме данъците.

– В последните години все повече се говори за културен туризъм.Какво прави Общината в тази посока, имайки предвид, че исторически обекти, емблематични за града ни, са меко казано в доста нелицеприятно състояние и се нуждаят от спешни ремонтни работи?
– В Търговище имаме страхотни исторически обекти, говоря за къщите в кв. „Варош“, Археологическата сбирка, която е една от най-добрите в страната, крепостта Мисионис. Аз виждам туризма в Търговище като един туристически пакет. Хората да идват, да разглеждат музейните експозиции, да се качат на Мисионис, да им се осигури пътуване до Преслав, Плиска, а в Търговище да бъде легловата база, да се осигури дегустация на вина. Мисля, че един такъв пакет би привлякъл повече граждани на България, а и от чужбина, да идват в Търговище. Прави ми впечатление, че организираните празници пълнят града с туристи. Например състезанията по ориентиране, организирани от Клуб „Вариант-5”. За 5 дни бе заета цялата леглова база в града ни. Надиграването на деца и възрастни, организирано от „Шарено герданче”, събра деца и оркестранти от цяла България. Всички хотели и ресторанти бяха пълни. Това е спортен туризъм, културен туризъм, към които ние трябва да се обърнем и да не ги забравяме. През юни предстои фестивалът на дамските хорове, организиран от Дамски хор „Златна лира”.На него също ще дойдат много участници. Сега за панаира отново сме предвидили такива събития. Например бирфестът, който ще продължи два дни и ако се окаже успешен, в бъдеще ще го направим и за една седмица. Такива събития ще привлекат туристите в нашия град. Имаме и други идеи, но нека да отлежат малко.
– Кога ще можем да чуем химна на Търговище?
– Химнът на Търговище ще бъде чут на 14 май, когато е и празникът на града, в 11 часа на градския площад преди тържествената сесия на Общинския съвет. Надявам се гражданите да го харесат.
– И да завършим нашия разговор с поглед, отправен в бъдещето. Какви са мечтите на кмета и какво бихте пожелали на гражданите на Търговище в навечерието на празника на града?
– Моите мечти не са свързани (както мислят някои) с инфраструктурата. Моите мечти са свързани с това гражданите на Търговище да са щастливи. Да живеят в град с хубави улици, да са усмихнати, позитивно настроени. Искам град от истински обединени граждани, които да се гордеят, че са от Търговище и да милеят за него. Да имат повече доверие в Общината, защото ние винаги и по всяко време работим за това те да се чувстват сигурни и спокойни. На търговищенци пожелавам да изживеят наистина една празнична седмица, защото това е седмицата на панаира, седмицата на нашия град. Нека всички излезем и да се веселим заедно!
Интервю на
Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "Д-р Дарин Димитров: Мечтая за обединени граждани, които да се гордеят, че са търговищенци"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*