Над 220 участници събра Първият фолколорен фестивал в Елена

Хорото не е състезание, изпълнителите стъпват на сцената да изразят себе си и да предадат емоцията на публиката

С впечатляващ концерт на танцов ансамбъл „Звездица“ от Димитровград завърши в неделя Първият фолклорен фестивал „Веселие в Елена“. Заслужено, извън конкурсната програма, на ансамбъла бе присъдена наградата на журито за високо художествено и изпълнителско майсторство.
В продължение на два дни над 220 участници от 14 танцови формации се надиграваха на сцената в центъра на града. В събота, когато е и Световният ден на танца, от Даскалоливницата до централния площад вървя весело и пъстроцветно шествие на групите, заредени с празнично настроение.
Кметът, инж. Дилян Млъзев, под чийто патронаж се провежда събитието, откри фестивала и благодари на хората от Народно читалище „Напредък 1863 – Елена“ за инициативата и нейното организиране. Той подчерта, че днес групите за народен фолклор и читалищата помагат да се съхрани родовата ни памет. Подобни събори трябва да се подкрепят и насърчават, а фестивалът „Веселие в Елена“ се вписва чудесно в културния календар на общината.
Най-малките танцьорки на фестивала, тригодишните Мая, Ивета и Мария, показаха заедно със своите родители Красимир Сапунджиев, Емилия Иванова и Николай Колев как в семейството се възпитава любовта към народните танци. Под бурните овации на публиката тяхното весело хорце даде чудесен старт на надиграването. То продължи над 4 часа под зоркото око на компетентно жури с председател хореографът Антоанета Асенова.
„Танцът се ражда още в първобитното общество, но после става продукт на едно по-висше съвършенство. Поздравления за чудесната организация на фестивала, а също и за подкрепата на кмета – сподели своите впечатления Асенова. Най-хубавото през тези два дни беше, че всеки почувства фестивала като празник. И това се разбираше най-вече по реакцията на децата, които самооцениха своето участие. Журито даде очакваните от тях оценки и те ликуваха.
Благодарение на подобни фестивали хората се завърнаха в репетиционните зали и българското хоро се възроди. Хорото не е състезание, изпълнителите стъпват на сцената да изразят себе си и да предадат емоцията на публиката. По-велико чувство от това няма.
Голямата награда на фестивала и тази на кмета на общината заслужено спечели „Раховче“ при НЧ „Братя Грънчарови“ – Г.Оряховица. Призът на еленското читалище грабна детската формация „Полянци“ към НЧ „Отец Паисий 1905“ в Полски Тръмбеш. „Полянци“ спечелиха и още две първи места във възрастовите групи при децата. С първа награда са още детски танцов състав при НЧ „Напредък 1863 – Елена“ и танцов фолклорен клуб „Еленика“ от читалището в Разпоповци.
На второ място във възрастовите групи са „Балканджийче“ към еленското СУ, танцова фолклорна формация „Балканика“ при НЧ „Напредък“ Г.Оряховица и детски танцов състав „Явори“ при НЧ „Пейо Яворов“ – Чирпан. С трети места са танцов състав „Йосиф Йовчев“ от Полски Тръмбеш и младежко студио „Тракийка“ при НЧ „Пробуда“ Поповица. Димитър Богданов от Ганчовец е с награда за най-атрактивен участник във фестивала, а танцов ансамбъл „Ритмика“ от Драгоман – със специална награда на еленското читалище.
Спомоществователи на първия фолколорен фестивал в Елена станаха общината, БиСиСи „Хандел“, „Билтранс Велев“ ЕООД, винарска изба в с. Марян, „Екопак“ ЕООД Благоевград и Костадиновите къщи.
Мария СИМЕОНОВА

Оставете първия коментар към "Над 220 участници събра Първият фолколорен фестивал в Елена"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*