Ученици от шест държави обменят знания и учения по европроект

ОУ „И.С.Тургенев“ в Разград е първото учебно заведение, спечелило по програма „Еразъм+“

Ученици от шест държави участват в европроект за международно партньорство и обмяна на опит по Програма „Еразъм+”. ОУ „И.С.Тургунев“ в Разград е първото основно училище, което печели такъв проект, в партньорство с учебни заведения в Полша, Испания, Италия, Кипър и Турция.
Проектът е наречен „Вдъхновяващи училища, амбициозни ученици” и е на стойност 20 500 евро.Той ще продължи до юни 2018 г. Основната му цел е сформиране на училищен ученически парламент, където учениците придобиват управленски умения, развиват своята креативност и инициативност, учат се да бъдат по-отговорни и съпричастни. Сред целите е и активно изучаване на английски език в различна езикова среда, създаване и активна работа на ученически парламент, както и обмен на добри практики.
В Областния информационен център в Разград, с чието съдействие е спечелен проектът, бяха представени дейностите, извършени досега. В момента домакини по проекта са били испанските участници. Седмокласничките Мария и Станимира и шестокласниците Кристиян и Алкин, заедно с Милена Орешкова, ръководител на проекта и директор на училището, както и Айтен Кязимова ‒ координатор на проекта и преподавател по английски език, току-що се завърнаха от посещение в испанския град Дос Ерманас. Учениците от групата са избрани чрез мониторинг на знанията им по английски език и според натрупаните най-много кредити от активна извънкласна дейност. Оценени са не само за отличните резултати по учебните предмети, но и по тяхната творческа инициативност, изявена гражданска позиция и креативност. Децата са останали възхитени от красивата природа и архитектура в Испания, участвали са в учебни занятия, които за разлика от тукашните били повече в интерактивна, забавна и игрова форма, а учениците не получавали оценки.
В рамките на проектните дейности участниците полагат изпити по английски език, като едновременно с това организират различни дейности в училище, разнообразяващи ученическия живот и участват активно в извънкласни проекти и инициативи.
В Полша и Кипър учителите са се запознали с инструментите за реализация на проекта, планиране и организиране. През март 2018 г., ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ в Разград ще бъде домакин и организатор на събития, озаглавени: „Игрите на баба и дядо“, „Световен ден на храните“ и „Как да бъдем Ван Гог“, като последното предполага среща с местен художник.
През ноември предстои посещение на ученици в Италия, а през март 2018 г. гости ще посреща основното училище от Разград. Заключителният доклад по проекта ще бъде представен в Турция през май 2018 г.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Ученици от шест държави обменят знания и учения по европроект"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*