Качественият продукт изисква нужното желание и старание

Мартин завършва висше образование в Англия, но избира да бъде фермер в България

На път за АИР „Боженци“ в село Кметовци, непосредствено преди Боженци, вляво от пътя се намира мандра ISTRUM MILK, която предлага всичко, свързано с млечните продукти – от прясно краве мляко, през кисело мляко и сирене до богато многообразие от кашкавал, а за капак посетителите могат да изпият един хубав студен айран, приседнали на чист въздух върху красиви мебели и маси, направени от палети. Всичко е изработено от естествени материали, а цехът е с големи прозорци, за да се вижда от клиентите как се правят млечните продукти. Освен това там на разположение всеки ден е и младият стопанин Мартин Ангелов, който с охота е готов да разкаже и да покаже (когато цехът не е в производство) на всеки посетител коя машина за какво се ползва, колко време зреят сиренето или кашкавалът, както и да даде съвет (ако желае) за това как в домашни условия може да се приготви вкусно сирене и дори да го разходи из фермата и да го запознае с милите обитатели – малките теленца. А ако ви се удаде възможност да минете в неделя по обед, може и да го уцелите спокойно приседнал на някоя от масите да си пие неделната биричка. Така ни се случи на нас. Минавайки оттам, решихме да се отбием, купихме си сирене и кисело мляко и седнахме да изпием по един айран. Така се запознахме с младия стопанин, който беше изключително мил, дружелюбен и словоохотлив. И нали ни идва отвътре – решихме да запишем това-онова.
Мартин Ангелов е на 33 години, завършил е висшето си образование в Англия, в American Intercontinental University, специалност „Бизнес администрация“. За 5-те години, в които учи, прави опит да живее там, но разбира, че забързаният начин на живот, многото хора, динамиката, не са за него. Завършва образованието си и директно се прибира в България. Дори не се и замисля да се реализира в Англия или да работи за висока заплата, напротив, убеден е, че парите не са всичко. Завърнал се тук, започва да работи заедно с баща си в строителна фирма, но впоследствие разбира, че строителството не му носи удовлетворение. Спестява някой лев и решава да инвестира в земеделие. Тогава е едва 25-годишен. Купуват с баща си малко земи, после трактор, смятали да стават зърнопроизводители, но… „черноземът не е като камъните в Балкана. Като поорахме, поорахме, като почупихме техниката, се оказа, че камъни не се орат. Затова решихме да се занимаваме със сено, да вземем парите от субсидията, които не са лоши. Започнахме да косим, балирахме, обаче няма на кого да го продадем! Давахме бали напред на животновъдите, те не могат да си ги платят накрая. Животновъдството в района е умряло, нямаше какво да ги правим тези бали сено и решихме да си купим крави“. След това обаче дошъл проблемът какво да правят с млякото, защото разбрали, че големите мандри въобще не желаят да изкупуват от малки производители. Така преминават на варианта да продават на по-малки мандри, но съответно – и на по-ниски цени. След като им писва да „подаряват“ литър мляко за 40 стотинки, решават да продават в града. Хората обаче все ги питали дали имат сирене и така се заемат и с тази дейност. Накрая се е стигнало дотам, че млякото, което произвеждали, не им стигало да захрани хорските нужди със сирене и мляко. Затова решават да направят затворен цикъл на производство по Наредба 26. И така, точно преди година и половина Мартин тегли заеми, купува оборудване и отваря своя малък цех. От сеното, през животните, млякото, накрая стига до крайния продукт – сирене и кашкавал различни видове. За ценителите на кулинарното изкуство Мандра ISTRUM MILK, с. Кметовци предлага уникални вкусови съчетания на кашкавала – с боровинки; с маслини; с манатарка; с босилек, сминдух, чубрица и червен пипер; кашкавал, запечатан в пчелен восък, а рецептите са направени от самия производител. Мартин споделя, че се чувства като готвач, защото наблюдава с интерес реакциите на хората, събира мнения, доизкусурява рецепти там, където има какво още да се желае.
Разбираме, че вкусовете на млечните продукти не винаги са едни и същи, както сме свикнали от големите вериги магазини. „В момента, например, киселото мляко започва да се точи, защото животните преживяват стрес от това, че досега са се хранили със суха храна, а сега преминават на свежа. Като пасат на поляната, слънцето ги пече по цял ден и те започват да произвеждат в повече бетакаротин, в резултат от който млякото и сиренето пожълтяват“, разказва младият стопанин. За продукцията си Мартин е стриктен, използва само мляко, мая и калций, без каквито и да било допълнителни „екстри“. Дали е натрупал вече състояние, Мартин с усмивка казва, че още дълго време ще си кара астричката, но не се притеснява от този факт – напротив, чувства се щастлив и удовлетворен там, сред китната природа на красивото балканско селце Кметовци, заобиколен от крави и теленца, на чист въздух и спокойствие. По думите му, в момента в България всеки гледа да инвестира малко, а да спечели много, което според него е нелепо. Той смята, че човек трябва да е почтен в действията си. Именно това определя като плюс от престоя си в Англия, както и факта, че е живял в друга среда достатъчно дълго, за да му се промени мисленето, да осъзнае, че за да се направи нещо качествено, е необходимо да му се отдаде нужното желание и старание. Все пак се надява, че някога и в България може да започне да се прилага практиката, установена вече във Франция, да освобождават от данъци и такси за първите 3 години прохождащите в бизнеса (новооткрити фирми). А за да стимулира малкия и среден бизнес тук, в страната ни, той пазарува от кварталното магазинче, не от големите хранителни вериги.
На въпроса защо не е направил мандрата си по европроект, Мартин отговаря, че е изключително скептичен. Споделя, че и в Англия хората са подхождали с недоверие, най-вече защото договорите по проект са крайно обвързващи с много изисквания, според които един обор трябва да изглежда като „Шератон“.
Е, неговият обор не е като „Шератон“, но със сигурност ще останете очаровани от посрещането, от вкуса на продуктите, както и от обиколката из фермата. Непосредствено до масите от палети се намира голям външен обор, в който се разхождат на воля вече порасналите теленца. Те са атракция както за малките посетители, така и за големите. Изключително дружелюбни са и всеки, който не се страхува, може да ги нахрани. Във вътрешния обор под звуците на местно радио, се помещават най-малките теленца. Защо слушат музика, изумена попитах, а Мартин ми разказа, че преди се страхували от внезапните шумове – на трактор, на паркиращи коли и т.н. Установил, че така се чувстват много по-добре…
И това ако не е гледане с любов и желание, здраве му кажи!
Драгомира ГЕОРГИЕВА

Оставете първия коментар към "Качественият продукт изисква нужното желание и старание"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*