Изложбата „Посветен на Отечеството“ отвори врати в Силистра

д-р Руслан Иванов

Фотодокументалната експозиция за Левски е подготвена от Националната библиотека

„Посветен на Отечеството“ се нарича подготвената от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ фотодокументална изложба за Левски, която бе открита в Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра. Тя бе открита от един от нейните автори – ръководителя на отдела „Български исторически архив“ в Националната библиотека д-р Руслан Иванов.
Изложбата е посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола. На 11 постера са събрани документални материали за живота и делото на великия българин, подредени по хронологично-тематичен принцип. Експозицията ще бъде представена и в други селища на страната.
В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 година той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево. В „Силистренски алманах“ на Никола Маринополски, издаден през 1899 година в печатницата на Димитър Иванов в Силистра, има бележка, че Левски пребивава 4 дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от силистренското село Ветрен, където паметна плоча напомня за това събитие.
Паметта на Левски се тачи в Силистренско. Издигнати са паметници за него, името му носят учебни заведения и едно село в областта.
„Изложбата е посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола. Знаете, че 2017 година е обявена за година на Васил Левски. По този повод Националната библиотека направи една изложба, която реших да пътува из страната, да я видят повече хора и да се запознаят с живота и делото на Апостола. В единайсет постера са подбрани документи, фотографски материали“, заяви д-р Руслан Иванов.
– На какъв принцип ги подбирахте?
– Документите, които са достигнали до нас и отразяват живота и делото на Левски, не са много. Те могат да покажат достатъчно ясно неговия кратък и съдържателен, изпълнен със смисъл, живот. Подбрахме документите по хронологично-тематичен принцип. Започваме от неговото родно място, семейна среда, завършваме с неговата гибел. Като между началното и крайното табло сме подбрали документи, свързани с неговата революционна дейност и някои емблематични писма с познати на всички думи: „Аз съм посветил себе си на Отечеството от шейсет и първо лето“, „За Отечеството работим, байо“, „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само себе си“. Около тези мисли ние формирахме и формулирахме заглавието на изложбата „Посветен на Отечеството“. Тя е изцяло дело на Националната библиотека, автори са д-р Млена Тафрова и аз.
– Къде е представяна досега изложбата?
– Изложбата беше представена за пръв път в Асеновград в началото на февруари. След това бе показана в Националната библиотека около 19 февруари. Оттам тръгна за Варна, за Враца. Предстои да бъде в Дулово, Кърджали, Велико Търново, Монтана.
– На какво обръщат най-голямо внимание хората?
– Вглеждат се и по фотографските материали, и по документите, и по цитатите, които сме извадили под самите писма на Апостола…
– Отношението на хората даде ли Ви повод да мислите, че Левски може да бъде представен по друг начин?
– Ние като историци сме малко по-консервативни и когато се захванахме с организирането и правенето на тази изложба, бяхме наясно, че за Левски днес е трудно и отговорно да се пише. Неговият живот е осветлен стъпка по стъпка. Малко са документите, които отразяват неговото революционно минало и затова е трудно, но ние се придържаме към фактите и документите. Когато няма достатъчно факти, се въздържаме от интерпретации…
– Имате ли идеи за нещо друго за Левски до края на годината?
– Юли месец, когато е кулминацията на честванията по повод 180-ата годишнина от рождението на Апостола, отново изложбата ще бъде в Националната библиотека и ще я дообогатим с някои оригинални материали, които ще бъдат изложени във витрини. Оригиналните документи от фонда „Васил Левски“ в Националната библиотека се съхраняват в трезорите на БНБ.
– Сред тях има ли нещо, което още не е показвано?
– Той е публикуван… Още първите години след Освобождението започват да се пишат биографии на Апостола, да се публикуват документи. Първият сериозен труд, свързан с документите на Васил Левски и неговия живот и дело, е издаден през 1929 година от Димитър Страшимиров.
– И все пак не си ли остава малко непознат?
– Непознат, защото не го четем… Както казах, документите са издадени, публикувани – особено последното издание на Националната библиотека. То е в два тома – първият том представя факсимилно издание на документите, във втория том има разчетен текст и коментар към всеки един документ.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Изложбата „Посветен на Отечеството“ отвори врати в Силистра"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*