Разградчани се готвят за Фестивала „Капанска китка”

Започна подготовката за Осмото издание на националния фолклорен фестивал „Капанска китка“, съобщи председателят на Танцов клуб „Абритус” в Разград Кънчо Върбанов. Националният фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора ще се проведе на 20 май. Надпреварата се провежда ежегодно под патронажа на кмета на града.Организатори са Община Разград, НЧ „Бузлуджа 2010“ гр. Разград и ТК „Абритус“ гр. Разград.
Фестивалът е с уникален за страната статут и е единственият от този вид с електронно класиране. Право на участие имат всички любителски клубове от страната, изучаващи български народни хора. Няма възрастова граница за участниците. Облеклото за представяне, показващо съпричастност към съответния клуб, е по желание на участниците.
Според регламента всеки клуб представя по свой избор в два тура по две хора. Продължителността на всеки тур е максимум 6 мин. За двата тура се изпълняват общо четири хора, като едно от тях задължително трябва да бъде местно за съответния клуб.
Комисия от хореографи и фолклористи ще оценява представянето на клубовете по следните критерии: автентичност и оригиналност на фолклорните хора; стилно изпълнение на хората, характерно за съответната етнографска област; емоционален заряд и артистичност на изпълнителите.
Най-високият приз на фестивала е наградата на кмета на община Разград за цялостно представяне на клуба. Специални плакети и парични награди за цялостно представяне получават класираните на първо, второ и трето място клубове. Специална награда връчва и „Еврогрейд“ ООД – преференциално участие в Седмицата на хорото в гр. Приморско през месец август 2017 г. MakFolk Association осигурява преференциално участие в своите фестивали по избор на всички участвали клубове. Ще бъдат раздадени и много допълнителни награди за участващите клубове, осигурени от спонсорите на фестивала.
Грамоти и подаръци ще получат всички клубове и всеки от участващите в тях изпълнители.
„Очакваме да стане един голям празник на българщината, защото няма по-велико нещо от нашето българско хоро“, обърна се към участниците Върбанов.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Разградчани се готвят за Фестивала „Капанска китка”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*