Биеналето ще предостави впечатляваща селекция със силно международно участие

Маргарита Доровска и Татяна Цанкова

Директорът на МДХС Маргарита Доровска:Получихме произведения от всички кътчета на планетата, нямаме участници само от Антарктида!

– МДХС навърши 45. За Вас това бе първият рожден ден като директор на бележитата институция. Как се чувствахте в този ден, какво разбрахте, какво научихте, справихте ли се?
– 1 април беше най-вълнуващият ми ден в Музея. Бяхме домакини на различни събития – от брас оркестър, през скечове с габровски шеги, фокуси, йога на смеха (горещо препоръчвам!), до куклен театър с кукли, направени от плодове и зеленчуци. Тази програма беше възможна благодарение на творческата общност в града и на изключителните автори и изпълнители, които подариха на Музея и на нашите гости своето творчество в този ден.
Това е огромната сила на Дома, да събира таланти и да показва най-актуалното и интересното от хумора и сатирата в съвременната култура. Подобно сътрудничество е възможно благодарение на изключителния професионализъм на екипа и на историята на институцията, на високото реноме и огромното доверие, с което се ползваме сред творците.

– Имате своя лична визия в професионален план относно МДХС. Разкажете по-подробно какво искате да промените и защо?
– Днес музеите се сблъскват със сериозно предизвикателство – да отстояват своята културна и образователна мисия в пряка конкуренция с форми на забавление, каквито преди не са съществували. Музеят може да бъде изключително вълнуващо място, предлагащо преживяване, което посетителят не може да получи другаде – особено нашият музей, който събира и представя хумор и сатира от цял свят. Комбинацията от изкуство, артефакти, истории, технология, въвличането на всички сетива – не само визуалното, но и звуковото, тактилното възприятие, дори вкуса. Нямам съмнение, че това е посоката. Разбира се, това е въпрос на сериозни инвестиции.

– Вече тече подготовката за Биеналето. Има ли промени в регламента и какво да очакват посетителите?
– Обединихме категориите в биеналния конкурс и сега представяме два големи раздела – карикатура (включително анимирана и печатни издания) и съвременно изкуство. Едновременно с това за първи път, успоредно с конкурса, ще представим и курирана изложба. Тази експериментална за биеналето изложба е възможна благодарение на подкрепата на Програма „Култура” на Община Габрово.
Посетителите могат да очакват една впечатляваща селекция с изключително силно и разнообразно международно участие. Благодарение на електронното подаване на заявки получихме произведения от всички кътчета на планетата. Нямаме участници само от Антарктида!

– Има ли чувство за хумор българинът?
– Разбира се, блестящо, остро чувство за хумор – като на народ, който оцелява, смеейки се.

– Кого или какво най-много обича да осмива българинът?
– Хората с власт, струва ми се.

– Има ли мода в хумористичните жанрове и как се променя тя през годините?
– Има мода във формата, но и в елемента на изненада и отгатване. Хуморът е по-бърз, а и по-визуален днес. Аудиовизуалната индустрия и интернет променят начина, по който се структурират и движат посланията, включително вица и шегата. Днес разполагаме с много по-богат и по-бързо развиващ се репертоар от референции. Малко като в онзи виц, дето двама познавачи си разказвали вицове само със споменаване на номера. Сега номерът на вица е само съствака на шегата. Стъпваме на една шега, за да разкажем друга.

– Любима габровска шега или анекдот…
– За габровци разказват, че нощем връзват стрелките на часовника, да не се хабят чарковете, докато спят нощем- и така и така нищо не се случва. Никой друг още не е измислил как да „връзва“ времето, нали?
Интервю на
Драгомира ГЕОРГИЕВА

Оставете първия коментар към "Биеналето ще предостави впечатляваща селекция със силно международно участие"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*