Синьото мънисто – роман от Нели Цветкова

Нели Цветкова

През 2014 г. излезе от печат първия роман на Нели Цветкова, позната и обичана от читателите на „Форум” авторка. „Синьото мънисто” е първа част от трилогията „Изворът”. През 2016 г. читателите имаха възможността да се срещнат с втория роман от поредицата, който носи заглавието „Дълга поляна”. „Форум” отрази излизането и на двата романа, както и създаването на Дамски писателски клуб „Фортуна”, който Нели Цветкова председателства. Авторката предостави откъси от романите за най-верните си читатели, които следят изявите й по страниците и на сайта на вестника.
Публикуваме ревюто на Коста Сивов – писател, преводач, блогър за романа „Синьото мънисто“.

„Когато издателят на тази книга („Синьото мънисто”) Явор Цанев публикува корицата й във Фейсбук, тя ми направи особено добро впечатление. Няма да лъжа, че рядко харесвам илюстрациите на българските автори – в стремежа си да изпъкнат по някакъв начин над затрупващата ни маса родни творения (скоро стигнах до извода, че писателите в България са повече от читателите), те прибягват до крайности, които в повечето от случаите им изиграват доста лоша шега. Тук случаят не е такъв – корицата на тази книга е убийствена.
Второто нещо, което ми направи добро впечатление, още преди да съм докоснал романа, беше смелостта да се започне фентъзи поредица, още повече, че действието се развива предимно в България. Винаги съм се възхищавал на документалните фикшъни, като тези на Дан Симънс („Ужас”, „Друд”, „Черни Хълмове”) и Ф. Пол Уилсън („Черен вятър”). Адмирации за тази идея!
Съвсем доскоро името на Нели Цветкова беше непознато за мен, което, както се оказа, е било голям пропуск. След изключително добрия разказ на авторката в антологията „Вдъхновени от Краля” (разказът е „Кристин”) следва този изключително завладяващ роман „Синьото мънисто”, който ще е част от поредицата „Изворът”. Нели се доказва като една от водещите фигури в жанра и за да не бъда обвинен в популизъм, ще кажа, че авторката започна да се появява все по-често и по-често в литературните среди. Тази година беше отличена в 2 конкурса (дано не пропускам някой) и смея да твърдя напълно заслужено.
„Синьото мънисто” не е първа книга на Нели. За съжаление не съм прочел другите й две – „Сълза за мама” и „Ясновидката”. Надявам се скоро да имам възможност да поправя този пропуск, защото авторката определено си заслужава.
Но да кажа няколко думи и за това бижу, което Нели Цветкова ни предлага тази година. Определено най-силните черти на „Синьото мънисто“ са чудесните описания, живите герои и преплетеният сюжет. Ще се призная, че на моменти и за мен беше доста преплетен, но в крайна сметка всичко си дойде на мястото. Действието се развива в три сюжетни линии – в България по византийско владичество, в България по турско владичество и в мистериозния Фин свят. Както се очаква те се преплитат по един или друг начин, за да изтъкат една приятна и завладяваща история. В книгата има много любов, което ще допадне особено на по-нежните души, има и достатъчно сеч (под една или друга форма), което допада на душите като моята. В началото на романа Нели е приложила табличка с героите, която ми беше изключително полезна за употреба, тъй като става въпрос за различни превъплъщения в различните светове.
Като заключение мога да кажа, че Нели Цветкова е написала един изключително силен роман със сериозни претенции да се изкачи на предните позиции в жанра. Пожелавам на писателката творчески успехи и вдъхновения занапред, защото тя има с какво да ни изненада и зарадва.”

Повече за авторката и за творчеството й може да откриете на фейсбук страницата й: Нели Цветкова – книги и книжчици

България, по турско време

Бижута от колекцията „Синьо мънисто“

Влая метна през рамо вързопа с ризите и се запъти към потока. Босите й крака уверено тъпчеха прахоляка по пътеката. Силна и жилава, тя не усещаше тежестта на товара си. Слънцето прижуряше, затова момата побърза да се скрие в сянката на гората. Посрещнаха я птичи песни и отмаряща прохлада. Тя се усмихна и сините й очи заискриха дяволито. Подсвирна на гласовитото пиле, после му рече „Ето, сега ще те надпея”. Прииска й се да викне с цяло гърло, без да се страхува. Но дочу далечен конски тропот от пътя и се сви предпазливо до едно дърво.
– Чумичката да те тръшне – пустоса тя непознатия и навлезе набързо в дълбоката гора. Пътят беше главен, по него постоянно минаваха конници. Винаги бяха турски войници, българите нямаха коне. Но по-страшни от войниците бяха кърските разбойници. Те не се спираха пред нищо: убиваха новородени, отнемаха жени от мъжете им, насилваха старци и баби. Затова всеки знаеше: чуеш ли конски тропот – криеш се. Слава богу, никой не смееше да навлиза в тази гора. Всички знаеха за караконджула, който броди там. Виждали го бяха, плашеха му се. Само Влая не се боеше от тия от отвъдното. „Страшните са тука”, мислеше си тя.
Да бъдеш хубава мома беше проклятие. Тъй е било винаги и навсякъде. Хората не прощават хубостта. И животът не я прощава. А Влая бе родена красавица като капка. Такава и щеше да израсте. Майка й я гледаше ката ден и страхът й растеше. Знаеше, че такава хубост не е на хубаво и рано или късно щерка й ще бъде я открадната, я насилена. Тия работи ставаха често, че и с по-грозноватите. Времето вървеше, а майчиното сърце се свиваше в ужас.
Докато веднъж, както я гледаше, тя разбра какво трябва да стори. Грабна главня от огнището и я завря в лицето й. Остана белег, който прорязваше бузата на Влая, изкриви крайчеца на устата й и я направи да изглежда сякаш все се усмихва, ама ей тъй, насила. Но туй не стигаше. Когато Влая порасна, снагата й стана сочна и кръшна. Тогава майка й я научи да носи развлечени груби ризи, да ходи изгърбена и да накуцва. Като че липомагаше, защото на петнадесет години девойката все още бе като волна птичка. До това време много други момичета от селото бяха станали играчка на минаващите аскери или пък бяха отвлечени за робини. А Влая стана друга. Обичаше да е сама. И единствена не се боеше от духа, който живееше в гората.
Срещала го бе. Знаеше, че е много тъжен. Душата му беше почернена и объркана, Влая усещаше това. Искаше й се да поговори с него, но той винаги изчезваше, щом тя се приближи. А вярваше, че няма да й стори нищо лошо. Влая знаеше, че понякога от мъка човек става звяр. Но не очакваше от караконджула да й навреди.
Хората от селото не знаеха, но тя беше виждала и други като него. Повечето не я и поглеждаха. Преминаваха край нея като мрачни сенки и се разтапяха във въздуха. Страшни бяха другите, които се опитваха да се прилепят и да смучат силите й. Те бяха наистина зли и студени. От тях я побиваха тръпки. Струваше й се, че искат да откраднат душата й.
Тогава започваше да пее. Постепенно разтрепераният й глас се успокояваше и набираше мощ. Дали песента им даваше това, което търсеха, или увеличаваше нейната сила, Влая не знаеше. Но знаеше, че винаги помага.
Не всички същества от другия свят бяха лоши. Имаше игриви горски джуджета, които лудуваха на слънчевите полянки. Девойката много пъти се бе смяла от сърце на игрите им. Потокът имаше свой дух, който на шега пенеше водата, когато тя се къпеше, и караше мехурчетата да я гъделичкат. После й намигаше и се скриваше под някой речен камък.
Там, в гората, Влая се чувстваше на свое място. В селото, сред хората, често усещаше лоши или смутени погледи. Вярваше, че нищо не е сторила, но някак съселяните й знаеха, че тя не е като тях. Бояха се от нея, а дали заради белега и вечната крива усмивка, дали заради туй, що се криеше в очите й, не биха могли да отговорят. Но всеки от тях бе сигурен, че е по-добре да стои настрани от нея. Чак когато си отиваха от този свят, миг преди да поемат към светлината, тогава разбираха, че девойката ги вижда и ги изпраща с добро. Някои, по-смели, й помахваха за сбогом и й се усмихваха. Други засрамено извръщаха очи. Но повечето бяха толкова омаяни от новите усещания, че едвам я поглеждаха и политаха нагоре.
Изпроводила в другия свят всички селски покойници, Влая на никого не беше казала за това. Само веднъж опита да утеши една майка, чието невръстно детенце бе умряло от шарка. Но щом я заговори, жената се прекръсти и бързо се скри в колибата си. Оттогава девойката никого не закачаше и очакваше в замяна същото от съселяните си.
Акранките й вече се женеха една по една. Поне тези от тях, които досега бяха успели да се опазят от насилието на поробителите. Някои имаха и рожби, които носеха в цедилки на гърба си на път за нивите. Всички бебета харесваха Влая. Майките им не гледаха на това с добро око. Но малчовците все я диреха. Допълзяваха при нея или пък беззъбо й се усмихваха отдалеч. Момичето им гукаше тихо. Не им говореше, макар понякога да й се струваше, че те знаят какво си мисли. Чинеше й се, че те могат да й кажат за другия свят, където отиваха мъртъвците. Но нямаше как да ги разпита. Щеше й се да има друг начин да говори с тях, но не го знаеше. Затова не ги закачаше.
Понякога Влая си мечтаеше за своя рожбица. Цял живот никой не бе поискал ласката й, добрата й дума. А тя ожидаше някому да ги даде. Не се надяваше някой момък от селото да я поиска. Но макар да не си представяше как, беше уверена, че някой ден ще люлее малко детенце на ръце.
Приседна на тревата. Ухание на горски цветя изпълваше въздуха. Познаваше ги всички до едно, знаеше за какво са дадени на хората. Никой не й го беше казвал. Просто поглеждаше билката, докосваше я, вдъхваше я и тя вече беше неин приятел и й разкриваше тайните си.
В селото нямаше знахарка и хората понякога умираха мърцина. Веднъж Влая се беше опитала да предложи цяр на един тежко болен. Но жена му не й повярва и я прогони. Започна да я кълне със злобен поглед. Обвини я, че иска да отрови стопанина й. А момичето беше едва на девет години. Изплашено от беса й, то избяга в гората и не се върна два дни. Когато се прибра, свари погребение. Човекът се бе поминал.
Щом я видя, вдовицата я посочи с пръст, зави, залюля се, лицето й потъмня. После занарежда срещу й:
– Отвори се, земьомайчице, та погълни тая вещица, дето ми урочаса стопанина. Божкеееее, порази я с гръм, божке, убий нечестивата, дето ми остави дечицата сираци!
Разрошена и зловеща, жената тръгна към нея. Девойката я гледаше с ужас. Тъкмо бе узнала истината. Покойният все още стоеше там и й обади, че жена му го е отровила с билки. Влая отвори уста да проговори, но тогава майка й я сграбчи грубо за китката и я завлече вкъщи. Спусна чергите на прозорците, залости вратата.
– Ама, мале, аз не съм… Тя беше, мале, отровила го е – опитваше се да обясни задъхано Влая.
Силен шамар я повали на земята. После майка й запуши устата й с парцал и изсъска:
– Да мълчиш! Дума да не си казала! Ще ни запалят заради тебе! Откъде ми дойде до главата, господи…
Хората познаваха злобния нрав на овдовялата и не дадоха ухо на обвинението. Или просто не посмяха да посегнат на Влая. Само започнаха още повече да странят от нея. Правеха се, че момичето го няма.

Следва
Нели ЦВЕТКОВА

Оставете първия коментар към "Синьото мънисто – роман от Нели Цветкова"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*