„Походът на книгите” пое и в Търговище

RICOH IMAGING

Организатор на събитието е Регионална библиотека „Петър Стъпов“

Под мотото „Четенето – необходимост и удоволствие“ в Търговище започна XII Маратон на четенето. Инициативата откри главният секретар на Областта Тодорка Танева, като стана част от програмата „Известни българи четат на деца“. Организатор на събитието е Регионална библиотека „Петър Стъпов“, а идеята е да се стимулира интересът на децата към четенето. В кабинета на областния управител, в който обикновено се провеждат служебни срещи и оперативки, в този ден звучаха приказни истории, фантастични разкази и стихове за деца. Откъси от любими произведения четоха ученици от Първо ОУ „Христо Ботев“ с класен ръководител Ваня Таскова.
Главният секретар на Областта Тодорка Танева благодари за поканата да участва в маратона и прочете на децата „Спящата красавица“ от Братя Грим. „Приказките на Братя Грим винаги са били сред любимите ми.Четях ги, когато бях дете, чета ги и днес – на моите внуци. Освен игрите, четенето на книги беше единственото достъпно удоволствие по време на моето детство“, каза Танева и пожела на децата да прекарват повече време с книгите и по-малко пред компютрите.
Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров също посрещна първокласниците от I ОУ „Христо Ботев”, които му гостуваха в рамките на инициативата „Маратон на четенето”. Малките гости помолиха д-р Димитров да им чете любими приказки, мотивирайки избора си с посланията, които преживяванията на героите предават на читателите. Учениците пожелаха да демонстрират уменията си да четат гладко и избраха да изчетат колективно „Приказки за Хитър Петър“, анализирайки творбата и нейния замисъл. Заедно с децата от училището на кмета гостуваха учителят им Галина Маркова и служители от Регионална библиотека „Петър Стъпов“.Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ се организира от асоциация „Българска книга“. Досега в нея са се включили повече от 10000 деца от цялата страна.
Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "„Походът на книгите” пое и в Търговище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*