Изложение на паднали еленови рога събра ценители в Ловно стопанство „Воден”

За втори пореден път в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“ показаха паднали рога от благороден елен, събрани от началото на годината досега. Второто издание на годишния преглед на еленови рога премина в по-широк мащаб, след като този път със свои експонати се включиха и държавните ловни стопанства Несебър Росица, Правец, Каракуз.
Задоволство и пожелание форумът да се разраства с още повече участници и да се превърне в традиция за страната, изразиха присъстващите. Сред стотиците гости бяха изпълнителният директор на ИАГ, разградският областен управител Манол Кившанов, кметове на съседни общини, председателят на Професионалната ловна асоциация в България, ловни деятели, туроператори и др. Експозицията откриха домакините – директорът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Кирил Колев и директорът на Северноцентралното държавно предприятие, в чийто обхват попада стопанството, инж. Цветелин Миланов.
Най-голяма сбирка показаха домакините. 250 рога, паднали от елени в различна възраст, са събрани тази година само на територията на Воден, а в полетата на Ири Хисар са били открити 86 броя. Над 100 еленови костни израстъци пък са събрали служители на ловно стопанство „Росица“, което също е териториално поделение на Северноцентралното държавно предприятие.
Над 500 кг е общото тегло на изложените екземпляри, обясни основният инициатор на събитието инж. Кирил Колев. Най-тежките рога са 5,7 кг и са притежание на Ловно стопанство „Каракуз“, а най-сериозната тазгодишна находка на домакините от Воден е 5-килограмов костен израстък. 2 килограма е било средното тегло на откритите във Воден и изложени миналата година екземпляри, припомни директорът на ловното стопанство инж. Колев. Този показател бележи осезаемо подобрение, като тазгодишните рога са със средно тегло от 2,5 кг. Това е резултат от добрата работа в стопанството и подобреното хранене на дивеча, единодушни са експертите, според които данните дават повод за оптимизъм.
„Нашата цел е да популяризираме дейността, която извършваме в горите и по-специално в ловните стопанства. Подобен преглед на паднали рога носи много ценна информация за нас като ловни стопани. По тях съдим, както за трофейните качества, така и за развитието на самия индивид. Чрез падналите рога разбираме и с какво разполагаме всъщност“, каза при официалното откриване директорът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Колев, който получи поздравления за добрата работа.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Изложение на паднали еленови рога събра ценители в Ловно стопанство „Воден”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*