Летището в Долна Митрополия чества 75-годишен юбилей

Посетителите се запознаха отблизо с различни видове самолети и специална техника

С открит летателен ден и с много гости от цялата страна, Учебна авиационна група „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия отбеляза на 22 април 75 години от откриването на летището. На тържествената церемония присъства и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който връчи поздравителен адрес от името на местния парламент.
„Наследило славните традиции на Изтребителната школа за висш пилотаж и военни училища, 75 години летището в Долна Митрополия се утвърждава като ковачница на кадри и еталон на военното авиационно образование, дало криле на хиляди български летци и авиационни специалисти“, се казва в поздравителния адрес. Мартин Митев присъства на тържеството и отбеляза, че „неслучайно оттук са тръгнали редица известни личности, достигнали до високи ръководни длъжности. Един от тях е генерал-лейтенант Георги Иванов – първият българин, полетял в космоса. В този празничен ден отдаваме дължимото на поколенията възпитаници на българската авиация, които с професионализъм, дух и всеотдайност защитават честта не само на военновъздушните ни сили, но и на Българската армия! Желая ви здраве, нови професионални успехи и чисто небе!“.
Изграждането на летищната инфраструктура и казармения фонд на летището в Долна Митрополия започва през 1939 г., а през 1942 г. е поставено началото и на летателната дейност. Кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на летището като център за подготовка на летци и авиационни специалисти за нуждите на ВВС направи в словото си полк. Петър Банков – командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. Слово произнесе и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Прочетен бе и поздравителен адрес от името на Президента на Република България Румен Радев.
Празничната церемония продължи с връчване на нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „Летец – пилот I клас” и за „Летец – пилот III клас” и на годишната академична награда „Най-добър курсант” от Факултет „Авиационен”. Това отличие е за курсант старшина Иван Стефанов, IV курс от специалност „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”. Наградата връчи кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска.
След официалната част в небето над Долна Митрополия бяха представени пилотажните умения и способности на летците – инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите бяха изпълнени със самолети L-39 ZA и Пилатус РС-9М. Демонстрирани бяха и техники на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, прелитане над летището в състав на смесена група във формация „КЛИН”. Присъстващите станаха свидетели и на демонстрационни полети на леката авиация, като един от самолетите бе пилотиран от общинския съветник Антон Георгиев.
В празничния ден посетителите на летище „Долна Митрополия” се запознаха отблизо с различни видове самолети и специална техника. В музейната експозиция бяха показани и архивни документи и снимки, свързани със 75-годишната история на летището.
Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Летището в Долна Митрополия чества 75-годишен юбилей"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*