Дойли обикалят ежегодно село Пиргово

Мариана Камарашева

Мариана Камарашева в носия на буенек

Здравейте! Казвам се Мариана Камарашева, от село Пиргово, на 17 години съм, уча в ПМГ „Баба Тонка“, в 11 клас. Мечтая да стана лекар и да свържа професионалния си живот с медицината. В свободното си време се занимавам с пеене, четене на книги и писане на най-различни творби, в които изобразявам душата си – емоционална бомба.
Тъй като живея на село, обичам народната култура. Родното ми Пиргово се намира на чудно място, скътано под високите брегове на Дунава. Плодородната земя векове наред е приютявала хората и им е осигурявала поминък и добър живот. В днешно време къщите са пръснати по долината и се спускат и по трите хълма наоколо й. Хората на Пиргово и днес живеят с привързаността си към земята и нейните плодове. Пирговчани обичат градините, лозята, нивите и пчелините си. Работливи хора са, будни и способни. По характер са твърди и сурови като името на селото си: името „Пиргово“ идва от „Пиргос“, което на старобългарски означава „крепост“. И като при всяка народна култура ценностите на селото ни се поддържат в читалището и се предават по стародавна традиция от старото на новите поколения.
Девойки като мен, на 17 години, участват в малко познат в другите населени места на област Русе традиционен пролетен обичай, наречен „Дойли“. Той се пази от баби и прабаби, стигнал е до мен, надявам се да го предам и на моите деца и внуци

Дойли от село Пиргово

Дойлите играят ежегодно на светлия християнски празник Великден. Те са пролетни вестителки на обновлението, подобни на лазарките. На Възкресение Христово (Великден) момичета на възраст между 10 и 18 години обличат красиви народни носии и пея по къщите от селото за здраве и берекет. Групата се състои от 6 момичета, от които 4 са певици, които пеят традиционни за този обичай песни, две са танцьорки (буениците), които са облечени по точно определен начин. Обикалят на Лазаровден и на Великден. Стопаните даряват дойлите с боя и пресни яйца на Лазаровден, а на Великден – с боядисани яйца и козунаци.

Пафти и рупове

Изключително красив елемент от носията на буенците са така наречените „пафти“ и „рупове“ – (гердан от сребърни пари). „Пафти“ или още „чапрази“ са украсени метални токи за колани, традиционни накити в женската народна носия. Руповете се удрят в пафтите в такта на песента и издават красив мелодичен звук, така прогонват злите сили от домовете на стопаните. Играчките са с венец на главата, а от него към гърба се спускат копринени разноцветни ленти. Облечени са със специално изплетени елечета, по раменете, на които са закачени червени памучни забрадки (цистимели). Фустите на дойлите са от тънък жълт памучен плат. Обути са с терлици, а по-рано са играели боси.

Виолина Пенчева

Певиците обличат традиционната за русенските хърцои носия: кърлянка, дълга бродирана риза, престилка, елече, дизга (коланче).
Вървейки по улицата, дойлите пеят определена песен, която се пее само при влизане в дома или пред дома. Стопаните излизат на портата да ги посрещнат. Дойлите поздравяват с „Христос Возкресе“ и „Честит празник“. След като изпеят по 2 песни, една от играчките дава носна кърпа на стопанката, за да сложи в нея пара. В специално украсена с цветя кошница се събират боядисани яйца.
В песните се пее за любов, берекет и занаят. Всяка песен си има предназначение както и определен танц и мелодия.

Песен за влизане и излизане от домовете:
Северино, Северино,
север пъстра градино/2/.
Заварди ми, запази ми,
север града Дор дора/2/.
Че ме чака, че ме чака,
Домир Куюл войвода/2/.
Да ма дари, да ма дари,
добра, добра ранем коня/2/.
Аз си искам, аз си искам,
тънка мрежа от коприна/2/.
Да замрежа, да замрежа,
тихи бели Дунава /2/.
Да наловя, да наловя,
дребна риба скумрия/2/.
Да нахраня, да нахраня,
триста млади юнака/2/.

Песни, които се пеят в домовете на стопаните:
1.
Уда тече, уда тече,
Уда тунджалия, уда тунджалия.
Па завлече, па завлече,
Биглишка гимия, биглишка гимия.
На гимия, на гимия,
Дърво чаталия, дърво чаталия.
На дървото, на дървото,
Мома Ангелина, мома Ангелина.
На глава и, на глава и,
Венец от Калина, венец от Калина.
Тъй се вие, тъй се вие
Иван край Иванка, Ивеан край Иванка.

В последния куплет „Тъй се вие, тъй се вие, Иван край Иванка/2/.“ се поставят имената на най-младата влюбена двойка в къщата. Ако момчето или момичето в къщата си нямат любим/а, се пее напр. „Иван край момите/ Момците край Ивана.“

2.
Като седиш, Тудоро ле,
на друм на кръстопът/2/.
Не видя ли, Тудоро ле,
тука кон да мине/2/.
Да го видя, Стояне ле,
аз не го познавам /2/.
Мойто конче, Тудоро ле,
лично и прилично/2/.
На глава му, Тудоро ле,
пера паунови /2/.
Как треперят, Тудоро ле,
пера паунови /2/.
Тъй треперят , Тудоро ле,
Иван за Иванка /2/.

3.
Лястовичице, дела дольо,
пъстра китчице, дела дольо.
Хвръкна подхвръкна, дела дольо,
облак подмами, дела дольо.
Дъждец да вали, дела дольо,
трева да расте, дела дольо.
Паун да пасе, дела дольо,
пера да хвърля, дела дольо.
Моми да обират, дела дольо,
китки да кичат, дела дольо.
Китки да кичат, дела дольо,
и да наричат, дела дольо.

4.
Имала мама, имала
една дъщеря Маринка.
Тя за син, тя за дъщеря,
нямало кого да люби.
Че си залюби Маринка
чичуу си сина Ивана.
Откак го Маринка залюби
в село берекет нямаше.
Се силни буйни ветрове,
се едри бели градове.
Мама Маринка думаше,
не люби мама Маринке.
Не люби мама Маринке,
чичуу си сина Ивана.
Цяло се село заканва,
тебе Маринке да убесят.

Мариана Камарашева

Привечер, след като момите обиколят селото отиват на Дунава и хвърлят венчетата си в реката, след това се събират и разделят събраното по равно. С част от събраните пари всяка година се закупува нещо ново или се дават за благотворителни каузи. Тази година парите ще отидат за организирането на игри и забавления за децата от село Пиргово по случай 1-ви юни, Международния ден на детето.
В по-стари времена във всяка махала е имало дойли, но в днешно време има 2 групи по 6 момичета за горния и долния край на селото. Затова с огромно желание написах тази статия, за да мога да разпространя красивия пролетен обичай от моето родно село и той да остане за девойките, идващи след мен. Аз съм дойла от 10-годишна до днес и все още с нетърпение чакам този ден, в който се обличам красиво, и заедно с приятелките си радвам стари и млади.
Мариана КАМАРАШЕВА
Сн.: Стела ИВАНОВА

Оставете първия коментар към "Дойли обикалят ежегодно село Пиргово"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*