Читалище „Слънчев лъч“ в село Островче навърши 115

Литературно четене с писателя Иван Гранитски

Подготвя се филм и празничен концерт, ще се озеленява и градинката пред кметството

Хриска Гамишева, секретар на читалището

Народно читалище „Слънчев лъч” в разградското село Островче отбелязва 115 години от създаването си и всички инициативи до края на годината ще минат под знака на тази годишнина. Освен това ще се честват и 10 години от възраждането на читалищната дейност в селото и 10 години от създаването на фолклорната певческа група „Здравец“, съобщи секретарят на читалището Хриска Гамишева.
„Читалището е създадено през 1902 г., но е узаконено едва през 1919 г. От тогава се води и в националните регистри. Поради липса на самостоятелна сграда, в първите години се помещава в голямата стара общинска сграда, ползвана от кметството. През 1930 г. в този салон се извършват кинопрожекции, масово посещавани от местните хора, тук младите хора правят първите си опити в класическите танци – румба, валс, танго. По това време е монтиран и първият радиопарат в селото. През 1939 г. е документирано обзавеждането на театралния салон със сцена, завеси, декори и 25 нови стола. Представена е пиесата „Съдбата на беззащитните“, проведени са и 10 вечеринки. Първият самодеен състав е сформиран от учители, които изнасят няколко пиеси, организират се вечеринки и представления.
През 1943 г. е открита банкова сметка за набиране на средства за строителство на нова читалищна сграда. Строежът започва през 1949 г. и завършва през 1953 г. Работоспособното население се включва с доброволен труд за изграждане на новата придобивка. След 1989 г. читалището почти преустановява своята дейност, а сградата е оставена да се руши вследствие обезлюдяването на селото.

Посещение в ЦНСТ в село Хърсово

На 16 декември 2006 г. е проведено отчетно-изборно събрание от местни ентусиасти за възстановяване дейността на читалището. Новото учредително събрание се е състояло на 22 февруари 2007 г., когато читалището е пререгистрирано в съда и е записано в регистъра на Министерството на културата. Сложено е едно ново начало на възраждане и развитие на читалището“, разказа Гамишева.
В момента тече трескава подготовка за юбилея. Обявени са две дарителски кампании: „Дари любима нова книга на любимото читалище“ и „Дари средства за юбилея на читалището“, изпратени са и персонални писма до известни съселяни, арендатори и фирми. Подготвя се видеофилм филм „Читалището в Островче – духовен и културно-информационен център“, чието изпълнение е поверено на Димитър Петров. Вече са заснети кадри за дейността на читалището, направени са интервюта с местни хора – кореняци от Островче и техните деца и внуци. Гамишева е издирила и хора, които са участвали в построяването и дейността на читалището, които прочувствено споделят своите спомени. Изготвено е юбилейно табло със снимков материал „Из дейността на читалището през последните 5 години“, издаден е календар на читалището за 2017 г.

Читалищното настоятелство обсъжда поредната си инициатива

Подготвят се грамоти за утвърдени читалищни деятели.
Сега предстои да се направи озеленяване на градинката пред кметството чрез засаждане на 10 броя декоративни храсти и 10 броя рози, със спонсорството на Божинел Христов. Предвидена е и акция за почистване на площите около дворните места и конкурс за най – цветна градинка с отличаване на най-добрите.
Кулминацията на празничните инициативи ще бъде на 19 и 20 май. На 19 май ще се проведе тържественото събрание. Слово ще изнесе председателят на читалището Милка Пенева, ще бъдат връчени грамоти и благодарствени адреси на спонсори и ще бъде представен филмът за читалището и неговата роля в съвременните условия.
На 20 май празничен концерт ще изнесе Капанският ансамбъл, със свои изпълнения ще се включи и фолклорната певческа група „Здравец”.

Фолклорната певческа група „Здравец”

Хриска Гамишева е секретар на читалището от самото му възстановяване преди 10 години. През този период заедно с читалищното настоятелство е успяла да обедини хората в селото около каузата за развиване на читалищната дейност, да запали и младите, и по-възрастните жители. Казва, че благодарение на хората нещата се случват. Певческата група е стъпила стабилно на краката си и вече има много изяви и награди. Всяка сряда се организират тематични сбирки, посветени на цветарството, кулинарното изкуство, здравето, християнските празници. Честват се всички народни празници и бележити годишнини, правят се литературни четения, развива се доброволческа дейност с фондация „Лале“ и с Центъра за настаняване от семеен тип в село Хърсово и Дома за стари хора в Разград. През лятото има специална програма за летуващите тук деца. Благодарение на проекта „Глобални библиотеки“ читалището разполага с компютърна зала, обогатен е и библиотечният фонд. Читалището се гордее и с получената грамота за активно участие в осъществяване дейностите по програмата на Европейския съюз „Учене през целия живот“.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Читалище „Слънчев лъч“ в село Островче навърши 115"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*