ОУ „В. Левски” и ОУ „Н. Й. Вапцаров” няма да се закриват

Кметът на Община Плевен Георг Спартански оттегли от дневния ред внесените от администрацията предложения за закриване на две училища в Плевен – ОУ „Васил Левски” и ОУ „Н. Й. Вапцаров”. Това стана след декларации от групите общински съветници от ГЕРБ, БСП и „Патриоти за Плевен”, че категорично не са съгласни със закриването им. Съветниците изразиха надежди, че новият състав на Народното събрание ще направи постъпки делегираните бюджети като начин на финансиране да отпаднат и че ще могат да се намерят решения на проблемите. Подкрепа на предложението на кмета Спартански за закриване на училищата изказаха само съветниците от групата „Плевен може – Плевен побеждава”.
„Ако системата на делегираните бюджети все пак остане, двете училища – ОУ „Васил Левски” и ОУ „Н. Й. Вапцаров” в Плевен, няма да оцелеят заради малкия брой ученици и натрупаните вече задължения. След като обаче и ГЕРБ, и БСП декларират както на местно, така и на национално ниво, че основен приоритет им е образованието, аз ще се съобразя с мнението на болшинството общински съветници и за да не се създават конфликти, оттеглям предложенията за закриването на двете училища. Личното ми огорчение е, че по този повод бях сатанизиран. Ако обаче в Народното събрание не се предприемат мерки относно делегираните бюджети и системата на образование, отговорността за това ще е на БСП и ГЕРБ”, каза кметът Спартански.
А председателят на Общинския съвет Мартин Митев коментира пред журналисти ситуацията по следния начин: „През последните месеци някои се опита да използва родителите, чиито деца учат в Професионалната гимназия за преподаване на чужди езици в Плевен и които днес бяха в залата, за своите чисто предизборни политически цели. Категорично искам да заявя, че никога, по никакъв повод в този Общински съвет не е стоял въпроса да не съществува т.нар. „Малка езикова”! С решението от 30 март ние го доказахме – в Плевен ще имаме ново основно училище, което ще носи името на големия наш поет, драматург и преводач Валери Петров. Радвам се, че с това наше решение, слагаме край на неоснователните притеснения на десетки родители, учители и ученици от Езиковата гимназия. Не е честно спрямо училищното настоятелство и учителския колектив на Малката езикова гимназия и родителите на децата да бъдат употребени по този грозен начин и да бъде обвързано бъдещето на едно от най-добрите училища в област Плевен с евентуално закриване или преструктуриране на други две училища, които за съжаление не могат да си стъпят на краката и да оцелеят с бюджетите, които им се полагат съгласно приетите нормативи“. И допълни, че никога не е стоял въпрос за обвързване на разкриването на новото училище и закриването на други две. Двете неща са коренно различни и нямат връзка помежду си, категоричен бе председателят на местния парламент.
Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "ОУ „В. Левски” и ОУ „Н. Й. Вапцаров” няма да се закриват"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*