Университетската автономия и свобода разискваха в Берген

От 5 до 7 април в Берген, Норвегия се проведе годишната конференция на Европейската университетска асоциация. Темата, събрала университетски лидери, политици и други заинтересовани страни, бе „Автономия и свобода: бъдещата устойчивост на университетите“. Русенският университет бе представен от ректора проф. Велизара Пенчева, председателя на Общото събрание – чл.-кор. проф. Христо Белоев и зам.-ректора по международно сътрудничество проф. Юлиана Попова.
Дебатът за значението на автономията на университетите идва в ключов момент, заради забелязващата се нарастваща тенденция на намеса на националните правителства в университетската автономия и академична свобода. Те са от решаващо значение за функционирането на университетите и са два стълба, които са от съществено значение за бъдещата устойчивост на системите за висше образование в Европа, е била една от тезите на форума. Участниците са се обединили и около становището, че е необходим широк диалог и глобален поглед върху състоянието на автономията в цяла Европа, както и изграждането на общоевропейска база данни от сравнима информация за различни аспекти на управлението и автономията на университетите.
Участниците в конференцията са изразили безпокойството си по отношение на законодателство в Унгария, засягащо функционирането на Централно-европейския университет, дългогодишен член на EUA. Коментирани са били и тревожните доклади за правителствена намеса във вътрешните университетски работи в Турция след опита за преврат през юли 2016 г.
Било е подчертано, че EUA ще работи за възможно най-тясно сътрудничество между университетите в ЕС и Великобритания след Brexit, за работата по рамковите програми за изследвания и Еразъм +. Великобритания остава пълноправен член на Европейския съюз до края на преговорите, вероятно в началото на 2019 г. и британските университети ще имат пълен достъп до Хоризонт 2020 и Еразъм + през това време.
Делегатите са се запознали и със съдържанието на Нов Европейския кодекс за почтеност при научните изследвания (New European Code for Research Integrity), публикуван на 24 март 2017 г. Новият кодекс е стъпка напред от предходната рамка, за по-ясна формулировка на институционалните отговорности за научни изследвания в нейната цялост, както и с особено внимание в обучението на млади изследователи. Това съответства и на текущите дейности на EUA, особено в работата, свързана с докторантското образование.

Оставете първия коментар към "Университетската автономия и свобода разискваха в Берген"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*