Изложба „Пактът Рьорих – история и съвременност“ откриха в Силистра

Тя представя историята на Пакта Рьорих от зараждането на идеята до подписването

Художествено-документална изложба „Пактът Рьорих – история и съвременност” бе открита в Художествената галерия в Силистра. Тя се провежда със съдействието на Посолството на Руската федерация в Република България.
Пактът Рьорих е първият международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време. Той полага основата на съвременната международноправна система за защита на културните ценности. Договорът утвърждава предложения от Николай Рьорих отличителен флаг за идентификация на подлежащите на защита обекти, който представлява бяло платно с червена окръжност, в която са вписани три червени кръга. Този флаг става известен в целия свят като Знаме на мира.
Изложбата представя историята на Пакта Рьорих от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му през 1935 година във Вашингтон. В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на Мира в културите на всички народи и епохи. Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеите на Пакта и Знамето на Мира.
Изложбата е под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО на Република България. Организира се в в рамките на международния изложбен проект на Международния център „Рьорих“ и на Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих. Съорганизатори на изложбата са Международен център „Рьорих“, Международен комитет за съхранение на наследството на Рьорих, Министерство на образованието и науката, Индологическа фондация „Изток – Запад“, Държавна агенция „Архиви“, Национално сдружение „Рьорих“, Художествена галерия – Силистра, Езикова гимназия „Пейо Яворов”, Природоматематическа гимназия „Св. Климент Охридски” в крайдунавския град, бе съобщено при откриването.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Изложба „Пактът Рьорих – история и съвременност“ откриха в Силистра"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*