Кубратски ученички с участие в конференцията за Холокоста

Ученици от СУ „Христо Ботев“ в Кубрат участват в проект „Паметта на Холокоста – път към толерантност“. В неговите рамки Ивиана Христова и Силви Райчева от XI клас, под ръководството на преподавателката Иванка Алексиева участваха в Национална конференция „Ден на толерантност и междуетническа подкрепа“ в Кърджали. Тя бе посветена на 74-ата годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.
В конференцията взеха участие ученици и учители от 19 български града. Официални гости бяха посланиците на САЩ, Израел и Грузия и кметът на Кърджали. В обръщенията си към участниците те говориха за толерантността и междуетническото разбирателство, като гарант за мир и напредък.
Подготовката на кубратските ученици за конференцията започна с участието им в Националния конкурс за написване на есе на тема: „Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война“. Те изработиха и мултимедийна презентация, представяща дейността на училището във връзка с възпитаване и утвърждаване на толерантност и междуетническо сътрудничество.
Състоя се вълнуваща среща на участниците с гости от Израел, близки на оцелялата от Холокоста Ася Роберман. Прочетено бе и нейно писмо до форума. Представен бе и документален филм за спасяването на българските евреи по време на Холокоста.
Светломир КИРОВ

Оставете първия коментар към "Кубратски ученички с участие в конференцията за Холокоста"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*