Бивш полицай стана поп и служи на Бога в Лясковец

Храм „Свети Никола“

Полицаят и попът действат на едно поприще – единият се грижи за физическото спокойствие на хората, а другият за душевното

Бивш спецполицай управлява най-голямата църква в град Лясковец и вече 18 години е заменил службата на пагона със служба на Бога. Отец хаджи Богдан твърди, че между двете професии разлика почти няма. „Полицаят и попът действат на едно поприще. Полицаят се грижи за физическото спокойствие на хората, а свещеникът за душевното. Но и единият, и другият работят в една и съща сфера“, заключава отецът.
Богдан Арабаджиев, както е светското му име, започва работа в структурата на МВР през далечната 1968 г. като водач на следово куче в криминалната милиция. Десетина години по-късно, когато се създават първите в България Групи за бързи действия, той е приет в търновската. С колегите си е участвал в десетки акции за залавяне на опасни престъпници. Твърди обаче, че по онова време професионализмът сред баретите е бил на изключително високо ниво. В началото баретите сами се грижели за подготовката си и тренирали модерното по онова време карате. По-късно обаче те разбират, че в реални условия, при директен сблъсък с въоръжен противник каратето не е особено полезно и затова се отдават на усвояването на тънкостите и техниките на ръкопашния бой. По време на комунизма Богдан и колегите му участвали в различни акции за залавяне на престъпници. В един от случаите човекът срещу когото трябвало да се изправят бил психопат, шизофреник, който откраднал една пушка и извършил нападения и седем убийства на възрастни хора в селата около Габрово. Спецченгетата го причакали в засада през нощта, но преди да успеят да го заловят, убиецът бил гръмнат от техен колега в тъмното. В друг случай пък психар извършвал нападения във вилната зона отново край Габрово. „Голям зор видяхме, докато го хванем. За една нощ изминахме над 50 км из баирите. Хванахме го в едни стари дървени бараки. Беше се напъхал целият вътре, но маратонката му се показваше и го издаде“, спомня си Богдан.

Арабаджиев в Коми като дървосекач агент

В кариерата си той има и комични случаи. Като този, при които баретите получават сигнал за престъпник, разбил бензиностанция. „Тъкмо стигнахме бензиностанцията и го гледаме нашият излиза отвътре, метнал желязната каса на гръб. Язък, нямаше време да я отвори и да я ограби. Попречихме му и му спънахме работата“, смее се бившето ченге. Когато обаче става въпрос за акцията на днешните барети от СОБТ в Лясковец срещу стрелеца Петко, бившият милиционер става сериозен. „Това за мене беше една пълна глупащина. Пратиха момчетата на сигурна смърт без да има сериозен план и подготовка за акцията. Апартаментът на Петко беше къща капан, с много помещения, а момчетата не знаеха нищо за тяхното разположение. Затова те бяха принудени да действат на сляпо. Според мен трябваше да се използват максимално всички начини обектът да бъде накаран да излезе доброволно. А ако това все пак не беше възможно, защо не хвърлиха вътре няколко сълзотворни бомби, те щяха да го изкарат. Защо беше нужно да излагат на такъв глупав риск животът на тези момчета, без да имат резервен план за действие, в сучай, че основният не сработи“, чуди се Богдан Арабаджиев.

Отец Богдан служи в храма „Свети Никола“ в Лясковец

Освен с психари и убийци, вече по време на демокрацията, той участва в акция срещу мутренска рекетьорска група и в издирването и залавянето на опасен касоразбивач. Мутрите били изловени лесно като пилци в една селска къща, но взломаджията бая ги поозорил. Той успял да избяга от една стара уазка, с която го превозвали и се качил на един товарен влак. Бдителни граждани обаче го виждат, подават сигнал и влакът е спрян на гара Стражица. „Като получихме информация за бягството му, веднага ни вдигнаха под тревога и тръгнахме за Стражица. Докато стигнем обаче, престъпникът беше хванат от един местен полицай, който го подгонил цивилен и по джапанки. Слава Богу успял да го настигне, метнал се на гърба му и го свалил на земята. Когато ние пристигнахме, работата вече беше свършена“, разказва Богдан Арабаджиев.
След като приключва вярната си служба в редовете на МВР и се пенсионира, бившият полицай решава да се отдаде в служба на Бога. От 18 години се грижи за най-големия църковен храм в центъра на Лясковец. Църквата веднага прави впечатление със своята красота, чистота и приветливост. „Всичко това е мое дело. Но колко ядове брах“, не скрива отецът. Той разказва, че преди години му били отпуснати 240 хил.лв. за ремонт на църквата. „Помислих си – с толкова много пари ще построя още една нова църква. Да, ама не. Пратиха ми три строителни бригади, за които после се разбра, че откъдето минат, всички пропищявали от тяхната работа. Извършиха ремонта некачествено, а парите, които бяха отпуснати, усвоиха до последната стотинка. След това се наложи да вървя подир тях и да дооправям последиците от пишман ремонта им“, с тъжна усмивка споделя отец Богдан.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Бивш полицай стана поп и служи на Бога в Лясковец"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*