Да запълним белите петна в историята на комикса! – 8

Най скъпите комикси в света – „Светият граал“ на деветото изкуство

Щастливецът Винсент Зарзоло, който продаде комикса през 2014 г.

А днес, любознателни ни читателю, ще те пренесем в света на най-скъпите комикси. Наред с картичките с бейзболни играчи, комиксите представляват важен компонент в света на колекционерите. Присъствието и притежаването на редки комикси или оригинали на бестселъри у колекционерите, понякога може да се окаже изключително печеливш бизнес, сочат класациите на CNBC.
„Златната ера“ на деветото изкуство започва в края на 30-те години на миналия век и продължава до началото на 50-те години. Тогава точно се раждат повечето супергерои, голяма част от които днес са в основата на търговски марки за милиарди долари.
Най-скъпите комикси са онези, които разказват първите приключения на някои от супергероите. Това обаче не е достатъчно – необходимо е – преди всичко тиражът им да бъде съвсем минимален. Именно на база тези показатели Nostomania създава класация на най-скъпите списания с рисувани герои.
Nostomania е онлайн общност на колекционери, а оценките на комиксите са от CGC – система за рейтинговане на комикси. Някои от изданията могат да струват стотици хиляди и дори милиони долари.

А кой всъщност е най-скъпият комикс в света?

През лятото на 2014 година оригинално копие на ActionComicsNo.1от 1938 г. беше продадено на търг по eBay за умопомрачителните $3 207 852! Това е най-високата цена, плащана за комикс досега.Да изкараш над $3,2 млн. от инвестиция от някакви си $1,69 (актуализирана според инфлацията) никак не е зле, меко казано!Продажбата разби на пух и прах всички рекорди. Предхождащия такъв бе поставен през 2011 г., когато НикълъсКейдж продаде свое копие на ActionComicsNo.1 за $2,1 млн.Тези рекорди несъмнено превръщат ActionComicsNo.1 в най-скъпия комикс на света. В него се появяват за пръв път много супергерои, включително Superman (Супермен), и се счита за началото на света на супергероите. Той излиза през 1938 година, а колекционерите на комикси го считат за „Светия Граал“ на деветото изкуство… Цената му тогава е… напълно безобидна – 10 цента…
Ако имате информация за интересни или непознати факти за развитието на жанра у нас, пишете ни!
Николай МАРИНОВ-МАРЧЕЛО

Оставете първия коментар към "Да запълним белите петна в историята на комикса! – 8"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*