Оправдан за опожарения джип на разградски бизнесмен съди прокуратурата

Красимир Тодоров иска обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди

Разградчанинът Красимир Георгиев Тодоров, който след дълга съдебна сага бе оправдан за палежа на джипа на бизнесмена Марин Янков, съди прокуратурата на незаконно обвинение. Делото срещу прокуратурата е по Закона за отговорността на държавата и общините за причинени вреди. Гражданският иск, който бе разгледан от състав на Окръжния съд в Разград, е на стойност 50 000 лева- обезщетение за претърпени неимуществени вреди.
Джипът марка „Мерцедес” на бизнесмена опожарен на 12 юли 2010 година на паркинг пред блоковете зад пощата. Тодоров е бил обвинен и задържан за умишлен палеж, след като бе обявен за общодържавно издирване, тъй като се е укрил след палежа на джипа и уличаването му в това деяние. Прекарал е в ареста и в затвора в Белене 1 година и три месеца, а общо 4 години и 5 месеца е бил обвиняем и подсъдим. Процесът се гледа в Окръжния съд при закрити врати, заради използвани специални разузнавателни средства. Делото се проточи, тъй като бе върнато заради процесуални нарушения и наново внесено, като в чак в края на април 2014 година завърши с оправдателна присъда. Последва протест на прокуратурата, който бе отхвърлен от Апелативния съд през март 2015 година.
Съдебният състав разпита двама свидетели, доведени от адвоката на ищеца – единият съсед и приятел, а другият – баща на Тодоров, който не се яви в съдебната зала. И двамата разказаха, че задържането и престоят в ареста, както и цялото наказателно преследване, са се отразили много зле на Красимир. Арестът му станал точно след раждането на сина му. Тодоров преди това бил приветлив човек, а след преживяното рухнал тотално, станал затворен, междувременно и семейството му се разпаднало, разпродал машини и техника и прекратил дърводобивната си дейност. Дотогавашните му приятели се отдръпнали, а той станал нервен, избухлив, подтиснат, сприхав и капризен. Вещото лице д-р Диана Киселова заяви, че по анамнезни данни е установила депресивна реакция вследствие на стресовата ситуация, лесна раздразнимост и избухливост, постоянно главоболие, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията и песимистична нагласа у Тодоров.
Адвокатът на ищеца Стоян Димитров заяви, че Красимир е претърпял множество неимуществени вреди, преживял е изключително тежка душевна травма и незаличими поражения на психиката. Той апелира към чувството за справедливост на съда при определяне размера на обезщетението, което според него трябва да бъде в поискания размер. Прокурорът по делото пък счита, че искът е недоказан, семейството и приключването с дърводобивната дейност нямат според него връзка с наказателното преследване и обезщетението заради оправдателната присъда трябва да бъде десетократно по-ниско.
Съдът ще се произнесе с решение в законовия едномесечен срок.

Оставете първия коментар към "Оправдан за опожарения джип на разградски бизнесмен съди прокуратурата"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*