Малки лазарки пяха и наричаха в Лясковец

С кошнички в ръце и накичени с разноцветни венчета и китки, малки момичета посетиха кмета на Лясковец д-р Гецова и нейните служители. Лазарките, които дойдоха в общината, за да изпълнят обичая „лазаруване”, бяха от начално училище „Цани Гинчев”. „Ние почитаме всеки български празник и с любов изучаваме и тачим нашите традиции, затова и днес представяме този обичай с децата от първи до четвърти клас на училище „Цани Гинчев”, каза ръководителката на лазарките Галя Николова. Два дни малките моми лазаруваха във фирми и учреждения в региона и накрая завършиха своята обиколка в общината, за да бъдат честити през цялата година всички хора, на които са пели и наричали за здраве.
Според българската народна традиция Лазарица е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват, могат публично да се момеят. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Денят се нарича още Лазарова събота и Лазар.
Облечени в празнични носии, нашите малки моми – около 10-годишни, изпяха пред общинското ръководство и администрацията своите обредни песни, танцуваха лазарски танци и пожелаха „пълна къща със здраве и берекет”. Домакинята д-р Гецова, както повелява традицията, ги дари с лакомства, пожела им здраве и пълни с шестици бележници, а на изпроводяк всички служители на Общината пуснаха парички в обкичените с цветя кошнички.
Милка ЙОТОВА

Оставете първия коментар към "Малки лазарки пяха и наричаха в Лясковец"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*