Във възрожденска Елена отново се срещнаха традиция и модерност

Най-хубавото бе участието на много деца и младежи, което дава усещането, че традициите ще са живи и занапред

Весел, пъстър, с много слънце и настроение – такъв бе необичайният празник в Елена, който обедини Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ и Европейските дни на художествените занаяти. През двата почивни дни еленчани и гости се докоснаха, както до съвременното изкуство, така и до занаяти, оцелели през вековете, благодарение на народния гений. И двете събития се провеждат за втора поредна година, а тяхното съчетаване е пример за приемственост между традиция и съвременност, доказателство, че материалното и духовното национално богатство намират не само прием, но и достойно продължение чрез изявите на съвременниците.
Първото издание на фестивала стана възможно след спечелен проект по Малка грантова схема на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, в който Община Елена бе бенефициент в партньорство с норвежката Международна организация за демокрация и човешки права. За втора поредна година градът стана част и от Европейските дни на художествените занаяти. В България те се организират от РСО „Централна Стара планина“, като този път всички участници са обединени от темата „Да изковем връзки“.
Български фолклор, латино, хип-хоп, салса, рок, десетки занаятчийски кътове, демонстрации на дърворезбари, грънчари, кошничари, флористи, майстори на българска дантела и плетиво, стъклописи, работилници за захарни петлета и хлебни изделия, за пролетни цветя – и какво ли не още можеше да се види и докосне от сцената на централния площад, по главната улица, чак до Бакаловата къща. Най-хубавото и ценното на този празник бе участието на много деца и млади хора, което дава усещането, че традициите ще са живи и занапред.
Момичетата от формация за автентични народни хора „СамоДиви“ сложиха чудесното начало на изявите с роден флашмоб от любими български ритми. През целия съботен ден със своите талантливи изпълнения, красота и младост радваха публиката участници в местни и гостуващи танцови и певчески формации – „Виктори“, „Балканджийче“, „Соноре“, „Весели звънчета“, „Дивна“, „Кадифе“, „Магия“, „Бебровски славейчета“, „Фолклорна магия“, „Празнична въртележка“, трио „Ун Беса“, танцов дует „Нуева“, Елена Кирякова и Кристин Сутрова от „Вирджиния балет“, дует Розалия и Виктория, уоркшоп по хип-хоп с Али…
Духът на празника така бе завладял участници и публика още в началото, че не усетиха шеговитата първоаприлска закачка в приветственото слово на домакина, кмета инж. Дилян Млъзев.
Силно присъствие и тази година имаха местните занаятчии – грънчарят Валентин Димитров и дърворезбарят Милчо Бонев. И двамата учат деца и възрастни, та да не се забравят традициите. Към местната школа вече се причисляват рускините Александра Гедз и Ирина Пожарицка, омъжени за двама еленчани. Саша е майсторка на бижута от мъниста, занимава се с флористика, а отскоро изработва и кукли от плат. Ирина пък харесва технологията на средновековната търновска керамика и експериментира със свои творчески решения. Най-малките творци от началното училище в града и Центъра за подкрепа на личностното развитие отвориха далеч преди празника творческа работилница, а сега само демонстрираха боядисване на вече готови грънчарски изделия. Еленчанинът Мартин Петров, който е студент в Русе, не спира да изненадва със своите рисунки от спрей на картон. От пет години пък Иван Михов заедно със зет си Йордан Атанасов се занимават с ножарство. Най-търсени са ловджийските ножове и тези, подходящи за къмпингуване, а най-харесвани за сувенири, са каракулашките, още хайдушки ножове,за които имат и поръчки, обяснява Михов.
„Най-много се радваме, когато българи харесват направеното от нашите ръце. Чужденците го харесват с очите си, а нашенците – със сърцата си – сподели Димка Боянова от Работилница „Седянка“ В.Търново. – Повечето от нещата съм научила от моята баба и сме се захванали с останалите жени да предадем на децата своите умения така, че да се вплетат в съвременния начин на живот.“
С интересна фотоизложба „ПриРода“ изненада фотографът Мария Евтимова, половината еленчанка, от рода на Беличетата. Тя подреди рисунките си върху стената край главната улица с кратко обяснение: „…любопитството ме води в различни посоки. Обожавам капчиците роса по листенцата на разсъмване, помня всеки миг, когато дъхът ми е спрял пред величието на планината, изкушавам се да надничам в очите и душите на хората. Всяка снимка за мен е споделена емоция“.
Участниците в празника се насладиха и на класически витражни картини, подредени в Бакаловата къща. Там имаше и работилница за стъкло „Орнаменти в българския витраж“, където докторанти от ФИИ на ВТУ учиха деца на стъклопис. Други пък си харесаха да се трудят в работилниците „Българска народна носия“ и по изобразително изкуство и отвременавреме да отмарят в хамачената градина от „АйлякХамак“.
Над 50 саксии засадиха деца в работилницата „Пролетно цвете за всеки“ и още пет липички в градинката под пазара. Старият кошничар бай Васил Неделчев от Майско пък направи огромна кошница, която също ще бъде засадена с цветя. Повече от 200 захарни петлета бяха направени от малчугани и, разбира се, изядени в работилницата за сладките изкушения. Това стана под вещото ръководство на Кристина Василева, наследила занаята от своята баба Катя. Тестото, варено до определена температура, се охлажда на специална каменна плоча, нарязва се и бързо-бързо се моделира. Пъргави и чевръсти бяха и децата от Хлебната къща в Златарица. Пресяваха и месиха, а Иван и Никола накрая се отказаха да броят вкусните пърленици, които изпекоха за гостите на празника. Той завърши с концерт на група „Накбукту“.
Мария СИМЕОНОВА

Оставете първия коментар към "Във възрожденска Елена отново се срещнаха традиция и модерност"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*