Клиника на колела ще помага на деца с проблеми в растежа

д-р Росица Стойчева

Разград е първият град, от който стартира кампанията, обхващаща и други селища

Кампания за ранното откриване и навременното лечение на състояния с проблемен растеж организира Варненското дружество по детска ендокринология. Това съобщи в Разград детският ендокринолог д-р Росица Стойчева. Благородната инициатива е получила съдействието и подкрепата на Федерацията на жените в Разград.
Разград е първият град, от който стартира кампанията, която ще обхване още Шумен, Добрич, Русе, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с проблеми в растежа.
Скрининговата кампания се извършва по научен проект на дружеството и ще продължи две години. Предвижда се Клиника на колела да обикаля градовете и да преглежда безплатно децата от 2 до 18 години.
В Разград ще се проведе Ден на отворените врати на 19 април от 9 до 17 ч. на първия етаж на Диагностично-консултативния център. Всеки родител може да заведе детето си за преглед и оценка на ръста, като е необходимо да донесе, ако има, данни от предишни измервания на ръста на детето и медицинска документация. Д-р Стойчева ще даде отговор на всеки родител дали детето му се развива правилно или изостава в растежа си. При необходимост децата ще бъдат насочени за по-нататъшно лечение. Прегледите са безплатни и без направления, като не е необходимо предварително записване.
Ако този ден не е удобен за родителите, те могат да се обадят на телефон 052 97 84 51, за да си уговорят консултация в удобно за тях време. Вечерта от 18 ч. същия ден – 19 април, ще се проведе и беседа в Музикалния дом на тема: „Растежът е огледало на здравето”.
Д-р Стойчева разказа за „Форум” какви могат да бъдат най-общо причините за проблеми в растежа: хронични заболявания на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, скелетни малформации, ендокринни нарушения като дефицит на растежен хормон, понижена функция на щитовидната жлеза, синдром на Кушинг, преждевременен пубертет или генетични особености, свързани със семейството. Възможно е някои деца да не растат нормално заради непоносимост към глутен, бъбречни болести и т.н. Чрез лечение на основното заболяване, растежът се възстановява, обясни тя. Но това трябва да стане, колкото се може по-рано, преди да е завършило пубертетното развитие, защото след това децата спират да растат и вече е невъзможно да се проведе лечение. Колкото по-рано се открие причината за проблемите с растежа, толкова по-бързо и качествено се лекува.
Системното измерване на ръста дава информация за скоростта на растежа и позволява рано да бъдат открити евентуални проблеми и заболявания. Ръстът се определя като нисък, когато 97% от децата на същата възраст са по-високи. Това може да се прецени и с помощта на специални таблици, с които разполагат специалистите. Детските ендокринолози са тези, които могат да определят във всяка възраст дали детето е по-ниско или по-високо и да предприемат лечение. В Разград няма детски ендокринолог, затова Клиниката на колела ще бъде особено необходима и полезна за родителите.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Клиника на колела ще помага на деца с проблеми в растежа"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*