45 години смях не стигат, доказа Веселата къща в Габрово

Поздравления от детска градина

Да си на 45, не е толкова страшно – най-хубавото тепърва предстои, вярва кметът на града Таня Христова

Оркестър „Габрово“

45 години смях не стигат! Под това мото Домът на хумора отбеляза своята бележита годишнина. Смях, веселие, селфита, детски глъч, бягащи хора нагоре-надолу, звън на чанове – всичко това бе малка част от емоционалния ден във Веселата къща.
Под звуците на Оркестър „Габрово“ в Парка на смеха жителите на града, гостите от страната и минувачите бяха посрещнати и поздравени за 1 април – Деня на хумора сатирата. А в сградата на МДХС посетителите имаха възможност да се насладят на разнообразната програма, подготвена от 45-годишните рожденици.

Скечове от Театралната школа към ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Още в първата зала на музея „Корените на габровския хумор“ участниците в театралната школа към ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово показаха на гостите и почитателите на габровския хумор как в Габрово посрещат по габровски. Те представиха на гостите няколко сценки, които бяха на теми, записани на стените в залата, а публиката трябваше да ги разпознае. Най-лесни за зрителите се оказаха темите: „Когато по света нещо се говори, в Габрово то вече се прави“ и „Ела на габровец на гости, да видиш как посреща комшията“. Гора от ръце заливаше залата, веднага щом приключи поредната сценка. За всяка позната тема водещият раздаваше подаръци – нетипично за габровци. Другите теми, по които бяха разиграни кратки постановки, бяха: „Сиромах човек – жив дявол“ и „Чувал се с думи не пълни“.

Магично шоу

В залата „Планета Габрово“ малчуганите участваха в ожесточена надпревара за откриване на планети, за което получаваха грамота. В същото време по-големите искрено се забавляваха пред кривите огледала, като почти всички спазиха условието в програмата на МДХС да си направят селфи с усмивка и да споделят в социалните мрежи.
Друга занимавка за малчуганите, а и за възрастните бе магията на Quick Hands Junior. Младежите познаваха карти, вадиха топчета от джобчетата на най-малките посетители и ги направиха истински щастливи. Показаха, че хитростта е изкуство, а усмивката – магия.
Кукленият театър с „Малка театрална компания“ впечатли гостите с уникалните животинки, направени от два стола, и чаровната игра на младите театрали. Убедиха се, че каквото дядо направи – все е добре.

Куклен театър

Интересът този ден бе изключителен. Още по обед съобщиха, че Веселата къща е била посетена от над 500 души от различни краища на страната и от чужбина. Потокът бе нестихващ през целия ден, интересът бе толкова голям, че служителите трудно затвориха вратите за външни посетители. Затвориха, за да ги отворят отново и да посрещнат своите официални гости. Сред поканените бяха областният управител Иванка Баева, кметът на община Габрово Таня Христова, редица бележити за града личности, творци, приятели на Дома и журналисти. Тържеството уважиха представителите на „Форум“ Драгомира Георгиева и

Драгомира Георгиева, Антоанета Раднева от „Форум“ с Татяна Цанкова

Антоанета Раднева, а поздравителен адрес бе изпратен от проф. д.ик.н. д.в.н. инж. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на „Скални материали“ АД – дългогодишен спонсор на Биеналето и всеотдаен приятел на МДХС.
Тържествената част започна с музикален поздрав от камерния оркестър, след което Дарина Маринчевска направи кратка ретроспекция на историята на музея. Стана ясно, че в годините досега Домът на хумора е събрал 71 200 дарения от 18 100 творци и културни институти от над 70 страни. Досега са направени 690 изложби и колекции, представени в България и в страни от Европа, Африка, Северна Америка и Близкия Изток. Фонд „Хумор на народите“ разполага с 33 600 хумористични и сатирични произведения (карикатура, сатирична графика и рисунка, живопис, скулптура, фотография, плакат, етнография), със 175 500 единици научно-спомагателен фонд и с книжен фонд от 26 000 заглавия и 1000 тома периодични издания на 35 езика.

Подаръкът от кмета Таня Христова

Директорът на Веселата къща Маргарита Доровска приветства с добре дошли гостите на тържеството. Кметът на Габрово Таня Христова произнесе прочувствено слово, с което поздрави екипа на Дома и му пожела творчески да реализира идеите си. В духа на габровския хумор тя сподели, че да си на 45, не е толкова страшно – най-хубавото тепърва предстои.
Празникът завърши с изискан коктейл, на финала на който бе разрязана красива торта с логото на музея.
Драгомира ГЕОРГИЕВА

Музикален поздрав от камерния оркестър

Маргарита Доровска духна свещичките на тортата

Оставете първия коментар към "45 години смях не стигат, доказа Веселата къща в Габрово"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*