Ислямска държава. Създаването – 4

Всъщност един от главните виновници за объркването и въпросителните относно смъртта и трупа на бин Ладен е самият американски президент Барак Обама. В обръщението си към нацията той прибързано казва, че след смъртта „тюлените са взели трупа на бин Ладен”. Това разбива на пух и прах грижливо подготвяната от ЦРУ и военните версия, с която трябвало да се излезе пред целия свят. А именно, че Осама е загинал седмица по-късно при обстрел с дрон в пакистанските планини и е бил разпознат с ДНК тест. По този начин прякото и незаконно участие на агентите на ЦРУ на територията на една чужда държава, каквато е Пакистан, щяло да остане завинаги в тайна. В бързината да сподели радостта си с американския народ обаче, президентът Обама неволно разкрива тайната на ЦРУ. И след като става ясно на цял свят, че терористът е убит при акция, напълно нормално и логично е всички да очакват да бъде показан и трупът му. Така, както бе показан трупа на Кадафи след ликвидирането му.

ЦРУ обаче отказва да покаже трупа на Осама. Защо ли ?

Дали пък, защото такъв труп просто няма?! На пресконференцията, часве след като новината за убийството на бин Ладен вече е разпространена по целия свят, репортерите буквално засипват с въпроси като картечен огън президентския съветник по въпросите за борба с тероризма Джон Бренън: Кога е взето решението да бъде погребан в морето? Това било ли е част от плана и защо решихте, че е добра идея ? Консултирахте ли се преди това с мюсюлмански специалист по въпроса? Има ли видеозапис от погребението? За щастие, на помощ на изпотения и зачервен Бренън се притичва прессекретарят на Обама, Джей Карни, който поема удара на журналистите върху себе си. Той обяснява, че първо са се допитали до „подходящи специалисти и експерти”, които казали, че няма проблем погребението да бъде извършено по този начин. Един от репортерите обаче веднага контрира с въпроса: А имало ли е на борда на „Карл Винсън” имам? На който въпрос Бренън и Карни неохотно са принудени да отговорят „Не“.
Малко по-късно журналистът Марк Броудън прави възстановка на операцията срещу бин Ладен и има възможност да разговаря с висши правителствени служители. Те му разказват, че погребението на терориста било документирано от военен фотограф, но не му предоставят снимки от него. През 2013 г. от Пентагона обясняват, че по заповед на ръководителя на операцията Макрейвън, всички файлове, свързани с акцията срещу бин Ладен, са били изтрити от военните компютри и преместени в тези на ЦРУ. Доста любопитно е, че дори и моряците от кораба, превозващ предполагаемия труп на Осама, не знаят дали такъв наистина е имало и дали той е погребан в морето. Контраадмирал Чарлс Гоует разказва през „Асошийейтед прес”, че на моряците било забранено да се качват на палубата и да гледат какво се случва там. Впрочем запушени са устите и на тюлените, участвали в акцията. След завръщането те са принудени да подпишат договори за конфиденциалност, в които са заплашени със санкции и съд за обсъждане на подробности от проведената мисия с външни лица.
В разследването си „Къде е трупът” журналистът Сиймур Хърш твърди, че погребение на борда на кораба не е имало. От сигурни източници той научил, че след убийството тялото на бин Ладен било върнато в Афганистан със самолет. А убийството на вече залязващия терорист било необходимо за „да се излъскат военните заслуги на Обама”. Пенсиониран служител от ЦРУ пък разказал на журналиста, че тюлените буквално направили терориста на решето. Останките от трупа били напъхани в чувал и разпръснати над планинската верига Хиндокуш. Защото по това време те не са предполагали, че президентът Обама в бързината да се похвали пред света, ще провали версията им за убийството на Осама от дрон. След като обаче новината за акцията вече е изтекла, пред военните изниква въпросът:

А сега откъде ще вземем труп?

И тогава те скалъпват нескопосаната история за погребението в морето. Твърденията на Хърш предизвикват остра реакция в Белия дом, който ги определя като неверни и клеветнически.
Впрочем американците отдавна са свикнали да не вярват на своите президенти. Част от тях не вярват и на приказките за убийството на бин Ладен и за морското погребение. Само месец след акцията американският водолаз и търсач на съкровища Бил Уорън обяви, че смята да извърши търсене на тялото на терориста във водите на Арабско море със сонарно устройство, закрепено на кораб. „Искам да разбера дали моят президент казва истината и дали бин Ладен действително лежи на морското дъно”, заявява водолазът с 35-годишен стаж по дъната на моретата и океаните. Акцията ще струва на Уорън около 400 хил. долара, които той осигурил от частни спонсори. А сонарният уред, с който смята да извърши търсенето, е в състояние да открива и миниатюрни предмети на дълбочина до 3000 м във водата. Уорън обяви, че ако намери трупа на терориста, смята да го заснеме и да вземе от него ДНК за проби, които да докажат, че именно тялото на Осама лежи на морското дъно. Какво се случва после и от кого е посъветван,водолазът, не става ясно, но той изведнъж и без всякаква причина загубва интерес към намерението си да търси останките на топ терориста.
Край
Иван ГЕОРГИЕВ
Публикувано в бр. 49 от 2016 г.

Оставете първия коментар към "Ислямска държава. Създаването – 4"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*