Ислямска държава. Създаването – 3

Затова как са преминали последните минути от живота на терориста има различни интерпретации и версии. През ноември 2011 г. излиза книгата на един от участниците в операцията Чък Пфейрър. Той твърди, че командосите проникват в къщата не през двора, а през покрива, където са спуснати от хеликоптерите. Осама подава глава от спалнята си вижда „тюлените” и затръшва обратно вратата под носа им. В същото време синът му Халид се опитва да избяга по коридора и е убит. Вратата на спалнята на Осама е разбита. Съпругата му Амал започва да крещи нещо на арабски срещу нападателите. Според Пфейрър в последните секунди от живота си бин Ладен не само не се е криел зад съпругата си, а я блъснал на леглото, за да я спаси. В същото време тюлените откриват стрелба. Единият от куршумите ранява Амал в прасеца на крака, а други два улучват бин Ладен в главата и гърдите и го убиват на място. Убити са и един от куриерите Абу Ахмед, братът на куриера Абрар и съпругата му Бушра. Според друг от участниците в операцията, Мат Бизонет, който също няколко години по-късно пише книга за случилото се, Осама е ранен още в коридора, но успява да избяга в спалнята, където тюлените го откриват вече агонизиращ. Няколко минути по-късно той издъхва.
Според официалното съобщение на правителството при претърсването в спалнята на Осама са открити пистолет „Макаров” и карабина, до които той обаче така и не успява да стигне и да ги използва. Според Бизонет обаче, оръжия в стаята нямало, а само туба с боя за коса. По време на акцията в къщата са ранени и една от съпругите на бин Ладен, Амал, както и 12-годишната му дъщеря Сафиа. Цялата акция продължава 38 минути и е наблюдавана пряко в Белия дом от президента Обама и съветниците му по национална сигурност. След успешното прикючване командирът, адмирал Мак Рейвън се обажда в Белия дом и кратко докладва: „Джеронимо, врагът е убит”. „Знаем”, отговаря му президентът. Джеронимо е кодовото име, което ЦРУ дава на бин Ладен.
При претърсването на къщата са открити три автомата „Калашников”, два пистолета, десетки компютърни дискове, мобилни телефони, електронно оборудване, както и известно количество опиум. Тялото на убития Осама е транспортирано с един от хеликоптерите до базата в Баграм, а оттам е качено на самолетоносача Carl Vinson, който под ескорта на два изтребителя го откарва дълбоко навътре в морето, където то е пуснато във водата. Преди това обаче на борда на кораба е извършен традиционният мюсюлмански погребален ритуал. Тялото е измито, увито в бял чаршаф и пъхнато в найлонова торба. Преди да бъде пуснато във водата един от офицерите на борда прочита текст от Библията, който е преведен на арабски. Според официалното обяснение на Щатите това е направено, тъй като нито една държава в света не би искала да приеме останките на бин Ладен.
След операцията някои от медиите обаче, поставят въпроса а дали застреляният в къщата действително е Осама бин Ладен. Американското правителство отговаря, че е 100% сигурно в това. Идентифицирането на тялото е извършено по няколко начина – в първите минути след операцията по снимка, което гарантирало 90 – 95% съвпадение, а след това и с ДНК анализ. Освен това две от съпругите на бин Ладен също потвърждават, че човекът застрелян в къщата е той.
В 23:35 ч. американско време, на 2 май, президентът Барак Обама официално съобщава на милионите американци и на света за смъртта на Осама бин Ладен. „Когато встъпих в длъжност аз заявих, че моят основен приоритет ще бъде залавянето на бин Ладен. Смъртта му е най-значителния удар по „Ал Кайда” досега, но войната ще продължи. Искам да подчертая обаче, че САЩ в никакъв случай не води война срещу исляма”, заявява президентът.
През май 2015 г. американският журналист Сиймор Хърш излиза с твърдението, че в операцията срещу бин Ладен е била извършена със знанието и съгласието на пакистанското правителство, което също искало да се отърве от опасния си гост. Оттам обаче категорично отричат това твърдение да е вярно. ЦРУ също отрича да е търсено съдействие и въобще да е информирало ръковоството на пакистанската държава за бъдещата операция, тъй като сметнали това за твърде рисковано.
Иззетите от къщата на бин Ладен компютри и дискове съдържат изключително ценна информация. От тях ЦРУ научава за бъдещата стратегия на „Ал Кайда” до 2014 г. От тях става ясно, че от къщата си в Пакистан, Осама не само е поддържал редовно връзки с филиали на организацията си по целия свят, но е контактувал и с други терористични групировки като Боко Харам в Нигерия. Той смятал да затвърди контрола си над джихадистите в Йемен и Сомалия, за които смятал, че са опетнили репутацията и доброто име на „Ал Кайда” в арабския свят. Планирал и разширяване на дейността на организацията в САЩ: „Ние трябва да развием дейността си в Америка, а не да я свеждаме до отвличания и вривявания на самолети”. В бележките на терриста е открит и план за убийството на Обама и командващия обединените сили на НАТО в Афганистан ген. Дейвид Петреъс. Това трябвало да стане по време на едно от посещенията им в Пакистан. Според бин Ладен, ако Обама умре, на неговото място ще застане вицепрезидентът Джо Байдън, който обаче изобщо не е подготвен за този пост и това ще доведе до криза в САЩ.
Разказаното дотук е официалната версия на американското правителство и Белия дом за смъртта на Осама бин Ладен. Съществуват обаче и десетки други. Според журналиста Тим Робинс, Осама най-вероятно умира от естествена смърт в болницата в Дубай. Оттам обаче отказват да дават каквато и да е информация за височайшия си пациент. В книгата си „Осама бин Ладен. Жив или мъртъв” политическият анализатор и философ проф. Дейвид Рей Грифин твърди, че терористът е починал от бъбречна недостатъчност на 13 декември 2001 г. в едно от скривалищата си в планините Тора Бора, на границата с Вазиристан, където е и погребан според традиционните мюсюлмански ритуали. Т.е. това дава основание за предположения, че дори и да е организатор на атентатите от 11 септември, Осама няма как да е човекът давал итервюта и правил изявления в интернет през следващите години. Теорията на проф. Грифин оставя отворен и въпроса, ако това е вярно, защо е нужно на Щатите цели 10 години още да размахват мъртвия терорист като плашило пред света чак до очевидно несъществувалата акция по залавянето на терориста през мй 2001 г. Според проф. Грифин от ЦРУ и Белия дом са поддържали заблудата, че бин Ладен е жив и опасен, за да поддържат максимално дълго у американския народ страха и подкрепата му на „терористичната война”, която САЩ води в Близкия Изток чрез измислени и подставени терористи. И още нещо любопитно, „случайно” бин Ладен за пръв път признава, че стои зад атентатите в Ню Йорк във видеоизявление на 13 декември 2001 г. Не, няма никаква грешка. Това е датата, на която според проф. Грифин той умира. На записът обаче бин Ладен изглежда доста странно. Той е с тъмно черна, а не със сива прошарена брада. Едва ли си е купил боя и се е боядисал за да изглежда по-млад и по-красив пред камерата. Кожата му, която на предишните записи е бледа, сега е свежа, розова и румена. Носът му също изглежда различно, а изящните му ръце с дълги като на пианист пръсти, изведнъж са се превърнали в пестници на боксьор с къси пръстенца. И най-изумяващото, Осама който е левак, на записа е хванал и държи химикалката с дясната си ръка.
Бившият агент на ЦРУ Беркан Яшар също поддържа версията за естествената смърт на терориста, но според него това става още през 2005 г.. Пред руската телевизия „Первый канал” Яшар разказва, че Осама умира след дълго и тежко боледуване, като в края на живота си бил станал само кожа и кости. Новината за смъртта му, бившият агент научава от двама чеченци, охранители на бин Ладен, които били до него в последните му часове и погребали тялото му. Яшар твърди също, че на 2 май 2011 г. не е имало никакъв щурм в къщата, в която уж се криел бин Ладен. „Те трябваше да покажат как успешно работят спецслужбите и да представят нещата като една велика победа, за да видят американците, че не напразно плащат данъците си. Ако просто бяха показали гроба на Осама и бяха казали, че е умрял от естествена смърт, нямаше да спечелят никакви дивиденти”, твърди бившият агент на ЦРУ. На същото мнение е и министърът на информацията на Иран, Хейдар Мослехи, който също смята, че не е имало никаква акция по залавянето на терориста.
Допълнителни съмнения и подозрения относно акцията на ЦРУ и убийството на Осама предизвиква и отказът на американкото правителство да предостави на медиите снимки на трупа на терориста. Такива уж били предоставени на сенаторите, повечето от които обчае твъртя, че на тях лицето на убития било размазано и напоено с кръв и изобщо не можело да се различат чертите и дали то прилича на топ терориста саудитец. Доста медии публикуват сензационни снимки на убития бин Ладен, за които се оказва, че са фалшиви. През 2013 г., две години след акцията, Федералния апелативен съд на окръг Колумбия в САЩ постановява че правителството правилно е засекретило над 50 снимки на Осама, направени след смъртта му. Съдебното решение е във връзка с подаден иск от организацията „Джудикъл уоч” за предоставяне на снимки и видеозаписи от акцията срещу терориста. В решението си съдът подкрепя твърденито на президентската администрация от 2011 г., че „някои снимки са толкова потресаващи и въздействащи, че оповестяването им може да предизвика недоволство, което да застраши сигурността на американските граждани в чужбина.” Интересно с каквто пък чак толкова едни снимки, пък били те и на бин Ладен, биха причинили такива сериозни последици ?!
Следва
Иван ГЕОРГИЕВ
Публикувано в бр. 48 и 49 от 2016 г.

Оставете първия коментар към "Ислямска държава. Създаването – 3"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*