Осъдиха синдик от Исперих, проиграл на хазарт поверени му средства

Подсъдимият е признат за виновен в длъжностно присвояване на 146 330 лева

Петдесетгодишният Пламен Пенчев от Исперих получи окончателна осъдителна присъда за длъжностно присвояване на 146 330 лева от особената сметка на две дружества в несъстоятелност. Състав на Разградския окръжен съд го призна за виновен, като наказанието му е лишаване от свобода за срок от 3 години с петгодишен изпитателен срок.
С решението на втората съдебна инстанция, което не подлежи на обжалване, е изменена присъдата на Районния съд в Исперих, наложил на синдика ефективно наказание от 4 години лишаване от свобода при общ режим при условията на съкратено съдебно следствие. Пенчев признал вината си и изразил съжаление за стореното.
Окръжният съд намалил размера на наказанието от 4 на 3 години лишаване от свобода и отложил ефективното изтърпяване на присъдата, произнесена от първата съдебна инстанция. С решението на Разградския окръжен съд е отменена присъдата на Районния съд в частта, в която била постановена конфискация на имуществото на подсъдимия синдик. Присъдата на Районния съд в останалата част, а именно лишаването на Пенчев от право да упражнява дейност като синдик за срок от 3 години, била потвърдена.
Пламен Пенчев е бил назначен за синдик на дружествата в несъстоятелност „Дива 2“ ООД и „Лазур“ ЕООД. В периода от 7 март 2013 до 6 април 2015 г.като длъжностно лице в условията на продължавано престъпление, той присвоил 146 330 лева, собственост на двете дружества в несъстоятелност, които му били поверени да ги пази и управлява. Част от парите подсъдимият изтеглил от особената сметка на дружествата и ги прехвърлял в личната си банкова сметка, без да има разрешение от съда. До разкриването му и образуването на досъдебно производство срещу синдика се стигнало, след като банкова служителка установила, че Пенчев често тегли пари от особената сметка, без да представя задължителното разрешение от съда за това.
В хода на проведеното досъдебно производство при претърсване в офиса на синдика Пламен Пенчев и в дома му са иззети множество фишове от залагания в клонове на букмейкърски къщи „Еврофутбол“. Изготвената счетоводна експертиза установила, че от февруари до май 2015 г. Пенчев е участвал в залагания на стойност 25 930 лева.
Назначената съдебнопсихиатрична експертиза дала заключение, че Пенчев е с патологично влечение към хазарта. Въпреки това не бил изгубил способността да разбира и ръководи постъпките си.
В хода на въззивното производство Разградският окръжен съд приел като доказателство споразумение между „Експресбанк“ и Пламен Пенчев за сумата 108 000 лева. Тя била платена от банката, която си търси средствата от осъдения.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Осъдиха синдик от Исперих, проиграл на хазарт поверени му средства"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*