Български баби търсят $ 2,5 млрд. наследство от богаташа Рокфелер

Милиардерът Джон Рокфелер

Адвокат Невяна Христова (вече покойница)

Вълко Червенков и Цола Драгойчева са теглили от милионите на бай Иван от Ореш без знание и съгласие
Български баби търсят 2,5 млрд долара от наследството на един от най-богатите родове по света, Рокфелер. Преди дни след смъртта на главата на клана, Дейвид Рокфелер, историята с българските му наследници отново стана тема №1 в родния печат.
Историята започва в началото на ХХ век когато младият българин от свищовското село Ореш, Иван Чорбаджийозов, напуска родното си село и заминава отвъд океана, да си търси късмета. Щастието му се усмихва и в Чикаго той се запознава с красивата мулатка, Жаклин Клерк, която е една от племенничките на патриарха на рода Рокфелер, Джон Дейвидсън. Бедният български гурбетчия и богатата американка се залюбват и даже имат едно дете. Нищо, че дядо Иван вече е оставил в родния Ореш съпруга с пет дъщери и един син. По време на езда обаче, Жаклин пада лошо и не след дълго умира. а българският й съпруг става наследник на нейната част от наследството на чичо й Дейвид. Бай Иван Чорбаджийозов работи много и пести, като спестените пари влага за черни дни в една от американските банки. В началото на 30-те години обаче, банката внезапно фалира и нашенецът остава без пукнат цент. Принуден е да се върне в България само с дрехите на гърба си и с един пакет с документи, доказващи неговото право върху част от наследството на богатия Рокфелер. До последния ден от живота си той заклева близките си да пазят тези документи като зеницата на окото си, тъй като те щели да ги направят богати. Иван Чорбаджийозов умира в голяма беднотия през 1938 г. а неговите наследници вече повече от 70 години сънуват несметното наследство, което ги чака там някъде, в Страната на неограничените възможности – Америка. Оказва се обаче, че в парите отвъд океана, са се прицелили и други. След 9 септември 1944 г. по време на комунизма, някои от управляващите, като Вълко Червенков и Цола Драгойчева са теглили милиони от наследството на бай Иван от Ореш без знанието и съгласието на неговите наследници.

Андрей Луканов

След падането на комунизма, през 90-те години, историята с наследството на Рокфелер отново се разшумява. Търновската адвокатка Невяна Христова приема да представлява наследниците на Иван Чорбаджийозов и да заведе от тяхно име дело в американския Федерален съд. Това обаче се оказва далеч не толкова просто. Наследниците не успяват да съберат и представят навреме всички необходими документи, а смъртта на адвокат Христова й попречи да види започнато делото, на което тя отдаде последните години от живота си. Освен това допълнителна пречка е и фактът, че за да бъде приет за разглеждане искът на българите, те трябва да внесат пред американския съд 250 хил. долара държавна такса. Сума, която е крайно непосилна за тях. Така историята с милиардите на Иван Чорбаджийозов бе забравена за известно време. През 2015 г. обаче за нея отново се разшумя след като стана ясно, че неизвестен българин е внесъл държавната такса от 250 хил. долара и съдът дори е приел за разглеждане искът на българските наседници на Рокфелер, които днес вече са над сто. Наследството, което им се полага, възлиза на обща стойност около 2,5 млрд. долара, като освен пари, тук влизат и златни мини в Африка, хотели и автопаркове в Ню Йорк и Чикаго и друга недвижима собственост. Повечето от наследниците обаче, вече са песимисти, че някога ще видят и цент от дядовото си наследство. Те са възрастни хора на по 70-80 години, пенсионери, които едва кретат с мизерните си пенсийки и обработват градинката си за да се издържат на стари години.

Вълко Червенков

„Големци на ръководни постове се разпоредиха с наследството. Най-напред казаха, че Луканов искал да купува от Съветския съюз някаква газова рафинерия. Когато го разследвали, казал че тези пари не са от България. Къде ли не ходихме, но се оказа, че вратите за нас са затворени навсякъде. Нищо не можахме да направим и кандисахме вече”, вдига ръце безпомощно баба Веска от село Ореш, която е внучка и наследничка на дядо Иван, зетят на Рокфелер. Тя твърди, че ако все пак в края на живота си дочака да види в ръцете си дядовото си наследство, ще даде голяма част от него като дарение за дом „Майка и дете” и за църквата. Синът й Владимир пък смята с тези пари да започне бизнес, но все още се колебае дали да остане в България, или да започне на чисто в чужбина.

Леля Веска от с. Ореш – внучка на бай Иван Чорбаджийозов

Оказва се също, че да бъдеш наследник на Рокфелер е и доста опасно. Леля Веска тайно споделя, че имало хора, които заплатили с живота си затова, че са се интересували от милиардите на дядо й Иван и са си пъхали носа, където не им е работата. „Преди години ходихме с майка ми при врачка в Плевен. И тя като видя снимката на дядо ми Иван, направо попита: „Къде са парите и къде е кариерата на този човек?” След няколко дни отидохме пак и врачката каза, че след нашето посещение при нея дошли някакви хора от мицилията и я предупредили да си затваря устата и да не приказва повече за това наследство. А третият път като отидохме в Плевен, нея вече я нямаше. Казаха ни, че я били изселили неизвестно къде”, разказва леля Веска Стоянова.

Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Български баби търсят $ 2,5 млрд. наследство от богаташа Рокфелер"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*