Мартин Митев: Готови сме за диалог със собствениците на заведения по Наредба №15

Да инициират промени в текста на Наредбата, предложи на собствениците кметът Спартански

Два дни централният площад „Възраждане“ в Плевен бе арена на мирен протест. Тук се събраха собственици на заведения, недоволни от реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен, регламентирани с Наредба №15 на Общинския съвет. Две писма по този повод получи кметът Георг Спартански. Едното – от Комитета за защита дейността на заведенията в гр. Плевен, бе покана да участва в дискусия за бъдещето на заведенията. „Предпочитаме да намерим законно и справедливо решение, което да не носи загуби за нас и да отговаря на разпоредбите на Общинския съвет“, пише още в писмото подписано от Лъчезар Иванов. Второто – от собствениците и ползвателите на заведения за обществено хранене, кафе-аперитиви и други заведения за отдих и развлечения на територията на град Плевен, е уведомление за граждански мирен протест. В него пише „с настоящето, на основание чл.8 ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, Ви уведомяваме, че на 22.03.2017 г. от 14 до 17 часа в град Плевен, пл. „Възраждане“, пред сградата на Община Плевен ще организираме мирен граждански протест в подкрепа на искането ни за изменение и допълнение на Наредба №15. За комендант на протеста е определен Лъчезар Иванов, подписал и това писмо.
Недоволните настояват Общински съвет – Плевен да преразгледа спорния (според тях) текст на чл.16 ал.1 от Наредба №15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен, предвиждащ поставянето на „леки слънцезащитни устройства“ в летните градини.
По този повод председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев свика нарочна пресконференция, на която изрази своята и на местния парламент позиция по въпроса. Ето какво каза той пред журналисти: „Като всеки един нормативен акт, и Наредба №15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на община Плевен не е свещена крава и може да бъде променена в някаква посока. Посока, която обаче да бъде консенсусна и взаимноизгодна и за тези, които протестират, и за обществото като цяло, и за облика на града. Има си определен ред за промяна и стъпки, които трябва да се извървят, за да се случат тези промени. До момента искане за промяна на Наредба №15 по този ред при мен не е постъпило“. Относно протеста, той каза още, че „към този момент в деловодството на Общинския съвет има постъпила само петиция, внесена от собственици и ползватели на заведения за обществено хранене, кафе-аперитиви и други заведения за отдих и развлечения на територията на град Плевен. С тази петиция те изразяват несъгласието си с действията на общинската администрация по отношение прилагането на Наредба №15 и искат Наредбата да бъде променена. До момента аз не мога да упрекна общинската администрация в неизпълнение на Наредба №15. Напротив – тя я изпълнява, без да я тълкува“. Мартин Митев поясни, че съгласно чл.16 на цитирания нормативен документ в т.нар. летни градини в Плевен се допуска поставянето единствено и само на леки слънцезащитни устройства – това са чадъри и конзолни сенници. „Наредбата няма как да се отмени, по-скоро може да бъде променена. Личното ми мнение е, че първо трябва да се седне на масата на преговорите, да чуем тези хора какво искат да бъде променено и да се срещне общественият интерес с техния. Но без диалог това няма как да се получи. Ако действаме от позицията на силата не е най-подходящият вариант за разрешаване на проблема.“
Да инициират промени в текста на Наредбата за летните градини, предложи на собственици на заведения кметът Спартански. Срещата му със собственици на заведения с летни градини се проведе в Заседателната зала в сградата на администрацията. Собствениците възразиха срещу слънцезащитния тип устройства, като ги определиха като неефективни и опасни и настояха да поставят по-стабилни конструкции. Кметът Спартански им обясни, че според Закона за устройство на територията на общински терени се допуска разполагането само на преместваеми конструкции, което изключва всякакви други, при които се ползват носещи колони, покривни конструкции и т.н. „Нека намерим чрез диалог пресечна точка на вижданията си, както и законосъобразен начин нещата да се променят. Има закони и правила, които важат за всички. Станал съм кмет не за да притискам когото и да е, а с идеята да вкарам ред във всичко. Това, че преди е било разрешено изграждането на всякакъв вид съоръжения в летните градини и са се ползвали като такива и през зимата, не значи, че е било законно“, подчерта Георг Спартански.
Той предложи на собствениците да се обединят около единно мнение и да инициират предложение за изменение в текста на Наредба №15, което да бъде внесено за разглеждане на сесия на Общински съвет – Плевен.
Величка БОЖИКОВА

Публикувано в бр. 13 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Мартин Митев: Готови сме за диалог със собствениците на заведения по Наредба №15"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*