Разградчанин стана „Най-добър барман”

За пореден път ПГИ „Робер Шуман” се представи отлично на регионалния кръг

ПГИ „Робер Шуман” за пореден път се представи отлично в състезанието за най-добър млад барман, съобщи преподавателката Соня Стоянова. Регионалното състезание по професии се състоя на 25 март в хотел „Метропол” на Златни пясъци. Негов домакин беше Професионална гимназия по туризъм „Професор д-р Асен Златаров“ – гр. Варна.
В лоби бара на хотела, в категория „Най-добър млад барман“, премериха сили 11 претенденти от Добрич, Несебър, Варна, Разград, Стара Загора, Силистра, Шумен, Поморие, Сливен и др. В журито участваха едни от най-добрите професионалисти на „Българска асоциация на барманите“.
За пръв път състезанието се проведе по нов формат, който максимално се доближаваше до световните изисквания към професията. Надпреварата протече в три етапа.
В първия етап, младите бармани бяха оценени за теоретични познания в барманството.
Във втория етап – Speed mixing (бързо смесване), те имаха за задача за 2 минути да приготвят едновременно три класически коктейла – „Негрони“, „Скоч Сауър“ и „Роб рой“. Станислав Савов от 11д клас на ПГИ „Робер Шуман“ – Разград, успя да миксира съставките за 1 минута и 52 секунди. Така, той се оказа втори по бързина сред участниците.
В третия етап – приготвяне на смути, разградският представител приготви в блендер безалкохолен коктейл „Разсъмване“ от „Пюре личи“; сиропи „Амарето“ и „Естрагон“; битер „Ревен“; портокалов сок; коричка от лимон и предварително натрошен лед. Журито изказа специалните си комплименти за вкусовите качества и гарнитурата от портокалови цветчета и дафинов лист, монтирани върху шушулка от ванилия.
Комплексната оценка от представянето класира Станислав на ІV място в регионалния кръг. Това автоматично го изпраща на участие в националния кръг „Най-добър млад барман“, който ще се проведе на 20-22 април в гр. София
ПГИ „Робер Шуман“ гр. Разград се гордее за пореден път с постиженията на своите възпитаници.

Оставете първия коментар към "Разградчанин стана „Най-добър барман”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*