Пролетен празник на поезията сближи творци от Плевен и Ловеч

По инициатива на плевенските културни и обществени институции Творческо обединение „Зора” при Сдружение „Евразия”, Творческо сдружение „Евразия”, НЧ „Пробуда – 1990” и ловешките организации Клуб на дейците на културата (КДК), Литературно общество „Свободно слово” към КДК, Военен клуб (ВК), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в уютната обстановка на Коктейл бар – Ловеч се проведе литературно матине с участие на творци от Плевен и Ловеч. Това съобщи за вестник „Форум” Даниела Заркова, секретар на НЧ „Пробуда – 1990”.
С вълнение тя разказва, че плевенчани били посрещнати от поетесата Екатерина Пенчева по ловешки ритуал – със здравец и карамфил, и с погача със сол, замесена и поднесена от литераторката Мирослава Метева. Освен Даниела Заркова,организатор на множество културни събития в Плевен, сред почетните гости са били и председателят на Творческо обединение „Зора” – поетът Васил Милев, член на СБП, и председателят на Сдружение „Евразия” Евгения Иванова. Специални гости от Ловеч са били морският офицер, капитан III ранг, театровед и писател Никола Филипов – един от създателите на КДК в града, председателят на КДК Стоян Георгиев, полковник Милен Тотев, наричан „генералът на руската песен”, началникът на ВК Николай Василев, писателката д-р Наталия Матвеева, член на Руския съюз на писателите, изявени дейци на изкуството и на културата, членове на военно-родолюбиви организации.
Водещи на този празник на поезията били поетесата Екатерина Пенчева и майор Георги Велев. В общия рецитал поетите на Плевен и Ловеч съчетали Световния ден на поезията, първия ден на пролетта и Деня на водата. Решено било културният и приятелския обмен между двата близки града да продължи и сътрудничеството им да се задълбочи. Писателката д-р Наталия Матвеева от гр. Архангелск прочела свой разказ за Райна Княгиня, а поетът Дачо Господинов от Троян рецитирал собствени стихове. В приятелска и задушевна обстановка гости и домакини разказали за дейността си в областта на културата, историята и интересите си в различни области на обществения живот.
От плевенските творци участие в Празника на духовността взели Васил Милев, Дора Куртева, Йордан Костадинов, Беба Нанова, Данчо Рогашки, Стефан Атанасов и Виолета Ангелова. Евгения Иванова разказала за многостранната дейност на Сдружение „Евразия”, изпяла руска песен и рецитирала стихотворение на руски, което е написала отдавна. В матинето се включили и ловешките поети Нели Виткова, Стела Генова, Цветанка Дочева, Неделинка Димитрова, Кирил Петров, Мирослава Метева, Томчо Богданов, Милка Накова, Цвятко Венков – Вихрен и Екатерина Пенчева.
Театралният и литературен критик Никола Филипов определил срещата като незабравима и споделил спомени от работата си в областта на културните връзки между Плевен и Ловеч. А интерпретаторът на Булат Окуджава Милен Тотев внесъл музикален колорит с изпълнение на руски песни.
След приключване на срещата плевенчани се разходили из Ловеч и разгледали забележителностите на града.

Величка БОЖИКОВА
Сн. Снежанка ТОТЕВА

Оставете първия коментар към "Пролетен празник на поезията сближи творци от Плевен и Ловеч"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*