Признание за Гена Димитрова – великото драматично сопрано

Авторите на изследването стъпват добросъвестно и изключително отговорно върху строго документална основа

„Гена Димитрова от А до Я” –
първото сериозно проучване
отново пожъна небивал успех

Новото, допълнено издание на книгата „Гена Димитрова от А до Я” се появи в Деня на будителите – 1 ноември 2016 г. То идва след големия успех на първото издание от 2012 г. Книгата е първото сериозно проучване на личния архив на прочутата оперна прима, който включва рецензии, интервюта, писма, програми и плакати, аудио и видео записи от участия по сцени в цял свят в продължение на 35 години. Авторът, в момента мениджър „Връзки с обществеността” на Софийската опера и балет, е дълги години радио и телевизионен журналист. Той многократно е интервюирал Гена Димитрова за електронни и печатни издания от 1987 до 2000 г. и базира изследването си както върху лични спомени, така и върху разкази на близки приятели, колеги и семейството на звездата. Специално за книгата е осъществил десетки интервюта и в продължение на година и половина е проучвал архивите на световни оперни театри като „Ла Скала”, „Метрополитън”, „Реджо ди Парма”. Използвани са записи от Златния фонд на Българското национално радио (БНР), както и уникални лични архиви на приятели на оперната прима. Тази строго документална основа, върху която авторът стъпва добросъвестно и изключително отговорно, отличава изданието от предишни книги, посветени на голямата оперна прима.
Освен припомнянето на впечатляващите й постижения на сцената читателите на „Гена Димитрова от А до Я” научават неизвестни до този момент подробности за живота на сопраното, разказани в 30 глави по азбучен ред. Открояват се разказите за семейството й, за съпруга на примата Георги Стойков, за нейната щедрост и за школата й, през която са преминали много известни днес оперни певци. Заразяват с хумора си разказите на Гена Димитрова за куриозни случки от биографията й. В отделна глава са поместени цитати от изказвания и интервюта за живота, изкуството, творчеството, публиката. Два текста в изданието са с автори покойният композитор проф. Александър Йосифов и проф. Боянка Арнаудова, музиколог, преподавател в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.
Ценен принос представлява първото до този момент пълно описание на ролите на сопраното, резултат от щателно проучване на богатия личен архив. Отделна глава съдържа дискографията на изпълнителката, която включва записи на грамофонни плочи, компактдискове и видеозаписи.
За първи път в хронологичен ред са изброени повечето от многобройните й отличия от цял свят, сред които и званието „Почетен гражданин“ на София и Плевен.
Над 50 приятели и колеги на Гена Димитрова споделят ексклузивно лични спомени за нея. Сред тях са Хосе Карерас, Пласидо Доминго (допълненото издание съдържа техни разкази от гостуванията им в Софийската опера и балет през 2012 и 2014 г.), Никола Мартинучи, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Паата Бурчуладзе, Никола Гюзелев, Лариса Гергиева, Райна Кабаиванска, Франческа Патане, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева, Христина Ангелакова, Феручо Фурлането, Дарина Такова, Роберто Скандюци, Наоко Мацуи.
Изданието включва близо 400 графични и снимкови изображения.
Книгата съдържа изключително ценен аудиодиск със записи от Златния фонд и от Фонотеката на БНР с изпълнения на Гена Димитрова в съпровод на Софийската филхармония и на Симфоничния оркестър на БНР по творби на Александър Йосифов, Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Амилкаре Понкиели, Винченцо Белини, Пиетро Маскани, Умберто Джордано, Хектор Берлиоз.
Премиерата на книгата „Гена Димитрова от А до Я” се състоя на 9 декември 2012 г. в Софийската опера и балет. Почетният гост на събитието Хосе Карерас получи лично от автора символичния първи екземпляр на изданието. Карерас е познавал отблизо голямото българско драматично сопрано и споделя спомени за приятелството си с нея, започнало през 70-те години на ХХ век и продължило до смъртта й през 2005.
На 12 февруари 2014 г. гостуващият в Софийската опера Пласидо Доминго също получи свой екземпляр от книгата, връчен му от автора Димитър Сотиров.
Първото издание на „Гена Димитрова от А до Я” бе представено в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена през май 2013, в Българския културен институт в Будапеща през декември 2014 и в Българския културен институт в Берлин по време на „Дни на българската култура. Нови европейски акценти” през февруари 2015 г. През април 2017 г. предстои презентация на „Гена Димитрова от А до Я“ в Българския културен институт в Братислава, а през май – отново в Берлин.
Издател на книгата е осиновената племенница на Гена Димитрова Милена Стойкова.

„Обич за Гена“ – музикален портрет
със знакови изпълнения по целия свят

69-минутният музикален портрет с автор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова е посветена на 75 г. от рождението на Гена Димитрова и припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен. Арии, дуети и терцети с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Джакомо Арагал, Хуан Понс, Франко Фарина из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано се редуват със спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Бруна Бальони, Александрина Милчева, акад. Пламен Карталов, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Маурицио Модуньо, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова, Лучана Д’Интино. Могат да се видят непоказвани до този момент уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиция с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини и сред нейни приятели и близки. Показани са и вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата „Пучини“.
„Обич за Гена“ е отличен с Първа награда в категорията „Спектакли и концерти“ на VI Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ – Велинград, август 2016 г. Филмът получава и Специалната награда на международното жури на XI Международен фестивал „Балфест“ за принос в опазването на културното наследство – Пловдив, октомври 2016 г.
На 28 март от 18 часа с прожекцията на творбата в Канев център русенци имаха възможност да съпреживеят гордостта от постиженията на певицата.

Публикувано в бр. 13 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Признание за Гена Димитрова – великото драматично сопрано"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*