„Здрав дух в здраво тяло” – добре дошли в хармоничния свят на Весислава Савова!

Корица на книгата

Весислава Савова

В началото писането бе арттерапия, а после го превърнах в начин да помагам на другите…
Уважаеми читатели,
Познавате Весислава Савова от разказите й, публикувани в рубриката ни „Съвременна проза”. Специално за вас, читателите на „Форум”, тя разкри тайната на своя хармоничен свят от творчески изяви и добри дела.
Весислава Савова е родена в София, България. Има четири самостоятелни книги и участия в български и международни антологии – Тhe Living Haiku Anthology, „Различна тишина”, „Кибритени лодки” и др. Нейни произведения са преведен на девет езика.
Редактор е на пет книги на български и една на английски език. Две книги на български автори са преведени на английски език от нея и публикувани от издателство Hammer&Anvil, САЩ.
Има публикации в различни списания за хайку и танка: Frogpond, Modern Haiku, Atlas Poetica, „Хайку свят” и др.
Носител е на награда за кратка проза на английски език, а четири нейни разказа са отличени на български език.

Оригами

– Разкажи ми за всичките интереси, занимания, хобита и любими неща, които изграждат неповторимия свят на Весислава Савова?
– Като удовлетворена майка – дъщеря ми вече е самостоятелна личност и няма нужда от грижите ми, а поддържаме прекрасно приятелство и съм облагодетелствана от нейната безрезервна подкрепа, – мисля, че мога да продължа да бъда полезна.
Преди всичко с любимия ми спорт – дожгингът е „в кръвта ми”, както се казва, и участвайки в благотворителни бягания, помагам за различни каузи: жени и мъже с онкологични заболявания; дечица, диагностицирани с диабет, и други.
Така стоят нещата и с писането – най-вече книгата ми за деца „Приключенията на Щур и Враби“, печалбата (колкото и минимална да е тя), от която бе безвъзмездно дарена на деца със специални нужди. Преди нейното отпечатване с помощта на приятели-ентусиасти Илияна Делева, дъщеря ѝ Десислава Латковска и Поликсения Ангелова поставихме едноименната пиеса в Дома за деца с проблеми в развитието, ІІІ Помощно училище, Клиниката по хемодиализа към Институт „Пирогов“ и др. Всички награди, които получих от писане, също са предназначени за такива деца.
Отглеждам две бивши бездомни животни – котарак и куче. Спасявайки, буквално, животите им, благодаря всеки ден за безценната обич и уроците, които те ми дават.
– Може ли да кажем за Весислава Савова, че следва древния девиз: „Здрав дух в здраво тяло”? Какво ти дава спортът?
– Спортът ме научи на дисциплина. Спортът ме научи на това да правя малки крачки към крайната цел. Спортът ми дава свобода и общуване с мен самата, което е полезно в отношенията ми с хората около мен. Да, „Здрав дух в здраво тяло“ не е просто клише и всеки любител-спортист, да не говорим за професионалистите, може да го потвърди.

Корица на „Приключенията на Щур и Враби“

– Кога започна да пишеш? Има ли някаква интересна случка в началото на твоя творчески път?
– Честно казано, понякога ми се струва, че винаги съм писала. Много обичах уроците по български език и литература и тъй като съм от късметлиите с изключително добри преподаватели още от гимназията, които надграждаха уменията ни за писане, продължих да се уча да пиша. В началото само за себе си – кой не познава арттерапията?! После се осмелих и да споделям написаното, докато не го превърнах в начин да помагам на други хора.
– Как се запали по хайку?
– Тук вече идва ред на веселата история. През 2012 г. бях наградена с първо място в International Section на Columbia River Reader. Влязох в единствената (тогава, сега вече са две) група за българско хайку и гордо (съвсем не е редно) споделих наградата си. За мой късмет, колкото и да ми беше трудно тогава, бях посрещната с критика. Най-вече съм благодарна за това на наскоро напусналата ни Мая Любенова. Без нейните и на групата съвети не бих подобрила техниката си на писане. А пътят е дълъг и го следвам бавно, като чета утвърдени в жанра поети.
– Трудно ли се пише за деца?
– Трудно? Не, не е трудно, но отговорно. Тъй като работя с много деца, си припомням от какво има нужда едно дете. Не е много, но ние, възрастните, все бързаме. Затова, ако някое дете е в затруднение, виновните сме ние.

Оригами

– Разкажи подробно за хартиените кукли и фигурки, които украсяват профила ти във Фейсбук. Имат ли те свои послания?
– Оригами е изкуството на сгъването на хартия. Миналата година Мая Любенова, светла ѝ памет, предложи на шега да си направим наши книжки-оригами. Тогава започнах да изучавам различните техники на сгъване. Те са приложими за всички култури и обещавам скоро да ви изненадам със статия по този въпрос. Имах удоволствието да покажа творенията си от хартия на три фестивала миналата година и подготвям нова изложба.
Интервю на
Цветелина ГЕОРГИЕВА
Сн: личен архив

Оставете първия коментар към "„Здрав дух в здраво тяло” – добре дошли в хармоничния свят на Весислава Савова!"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*