Нова мода на фестивал – селфи с „Трабант”

Високопроходимите „Трабанти” бяха любими на болярките за селфи

Собственик на соцвозило: Казал съм – един ден като умра, го искам с мене под земята”

Най-търсени сред познавачите са лъскавите „траби комбита”

Търновски бизнесмен предложи да замени поостарялото си БМВ за също стар, но запазен „Трабант” кабрио. Баровецът посетил изложението на поредното издание на фестивала на стари трабантчета в центъра на старата столица и направо се влюбил в един от излъсканите соцавтомобили. Той толкова го харесал, че бил готов да направи трампа за своя „баварец” при това без да иска доплащане. Стопанинът на „трабито” обаче гордо отказал сделката. На превърналия се в традиционен „Трабант фест” тази година участие взеха над сто автомобила. Десетина от тях бяха гости от Румъния. Сред експонатите имаше и много култови: трабант кабрио, трабант с двигател от БМВ, лети джанти и др. Собственикът на една от най-„наточените” машини пък сподели, че досега е дал над 50 хил. лв. за да тунингова любимия си автомобил. „Давали са ми по 10-12 хил. лв., но аз не си я давам. И не само, защото съм хвърлил толкова пари в нея. Това не е кола. Това е история на една държава и на един строй, който вече не съществува. Това е символ на цяла една епоха, на соца, с всичките й плюсове и минуси. Сега всеки може да извади някой лев и да си докара кола на старо я от Германия, я от Италия. Или пък ако има повече пари да си купи нова. Аз съм чакал 7 години за този звяр. И съм казал на моите, един ден като умра, го искам с мене под земята. Докато съм жив не давам и прашинка да падне върху него”, с патос заявява мъжът и любовно поглажда капака на лъснатото си возило.

Парламентарният „Трабант” на бившия депутат доц. Милен Михов

Собствениците на старите возила споделяха, че са хвърлили за екстрите по тях толкова пари, с които биха могли да си купят поне два мерцедеса. Но за тях „Трабант” не било просто кола, а начин на живот и дори религия. Те гордо изтъкваха и достойнствата му: евтини и достъпни части и поддръжка, икономично, леко вози, никога няма да закъса и да те остави на пътя. И не на последно място малката форма я прави кола, идеална за градските условия и постоянните проблеми с намирането на място за паркиране.
„Трабантчето е единствената кола, която има празник. При това не един, а цели два: 24 май, празника на хартията и книгата и 2 февруари, Петльовден, защото „траби” е барабар Петко с мъжете”, шегува се един от заклетите фенове на немската машина, дошъл тук чак от Варна. Овациите на младата публика на фестивала събраха двата високопроходими „трабанта”, пред които мацки се редяха на опашка за да си щракнат селфи за спомен. След изложбата и дефилето по главната улица на старата столица, участниците във феста се оттеглиха на открит паркинг край града, където показаха уменията си в майсторско джигитско каране. А накрая за победителите, разбира се, имаше и грамоти и награди.

Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Нова мода на фестивал – селфи с „Трабант”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*