Англичани рисуват, за да спасят селско читалище

Англичаните от село Миндя отсрамват държавните институции като сами подемат инициатива за спасяване на местното читалище

Това, с което чужденците не могат да свикнат у нас, е корупцията и бюрокрацията

Фотографът Тим събрал 10 хил.лв. за ремонта на културната институция от продажба на свои снимки

Англичани от великотърновското село Миндя рисуват и продават картините си благотворително, за да спасят местното селско читалище. На 1 март в салона на читалището беше показана изложба с техните прозведения на изкуството, които след това бяха обявени за благотворителна разпродажба. Идеята да използва изкуството, за да помогне на селското читалище, хрумнала първо на професионалния фотограф от Острова Тим Клинч, който в края на миналата година обяви за разпродажба направените от самия него снимки с пейзажи от селото и портрети на местните хора. Благотворителната разпродажба срещнала добър отзвук и досега от снимките на фотографа вече има събрани около 9 – 10 хил.лв. След това идеята на Тим била приета и продължена от още шест дами, българки и англичанки, които вече от три години се събират всеки четвъртък да творят изкуство в изграденото към читалището арт ателие. Там някои от тях рисуват с бои, други плетат, а трети правят бижута. А четвърти като Бевърли пък правят мартеници. Но това не са традиционните стандартни и добре познати българска мартеници. Самата Бевърли споделя, че е вплела в тях индиански мотиви от т.нар. „капани за сънища“. Още при първото си посещение в България тя била впечатлена от родните мартеници и сега мечтата ѝ е един ден да изплете най-голямата мартеница в света, с която да бъде вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

Председателката на читалището Йозефина Собаджиева показва мартениците, изработени от англичаните

Повечето от британките са тук вече повече от десет години. Попаднали в България и в Миндя като дошли на екскурзия. Повече обаче не поискали да се завърнат в мъгливата си родина. Британките споделят, че България има прекрасна природа и изкрючително мили и добри хора. Те бързо успели да свикнат с манталитета на местните, с бита, обичаите и традициите. Това, с което обаче чужденките още не могат да свикнат, е корупцията и бюрокрацията у нас. Фотографът Тим недоумява защо вече толкова време институциите във Велико Търново така и не са обърнали внимание на читалището в Миндя и не са отпуснали необходимите средства за неговия ремонт, за да не се налага събирането им по странични начини чрез благотворителни изложби. „Срамота е, че управляващите и правителството не помага.

Покривът на читалището се нуждае от основен ремонт

Ние се опитваме да направим нещо, колкото сили имаме, ни нито една институция не ни подкрепя“, възмущава се Тим. Секретарката на читалището „Развитие 1893“ в Миндя Петя Ангелова разказва, че е строено през 1996 г. и все още може да се каже, че е почти нова сграда. Проблемът е, че след построяването е покрито с некачествени цигли, които не издържали на влагата и започнали да пропускат вода. Така преди няколко години се наводнили двата музея и библиотеката, намиращи се в сградата. За да не се повтори това отново, сега е нужен ремонт и препокриване на сградата с качествени цигли. Това обаче ще струва 40 хил.лв., които за селския бюджет са непосилни. Освен читалището сериозен проблем е и сградата на местата църква, която също се нуждае от ремонт. Проблемът там обаче е още по-сериозен, тъй като ще трябва да се съгласува с Търновската митрополия.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Англичани рисуват, за да спасят селско читалище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*