Алиани дойдоха на Пролетния празник Невруз в Брадвари

Алиани се събраха за трета година на Пролетния празник Невруз в силистренското село Брадвари. Организатори са Силистренската община и Общинският съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, кметството в Брадвари, народно читалище „Заря 1957“ и СНЦ „Джем“ в селото.
На празника дойдоха кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, представители на Общинския съвет в Силистра, протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков, който прочете приветствие от Доростолския митрополит Амвросий, районният мюфтия на Силистра Мюддесир Мехмед, гости от Туриция.
През 2009 година ЮНЕСКО включва празника в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, а през следващата година Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен, бе отбелязано в празничния ден. Невруз е персийска дума и означава нов ден. С празника Невруз се изпраща зимата и се посреща пролетта. Изпълнява се ритуалният танц Семах, в който рамо до рамо участват мъже и жени. Използва се музикалният струнен инструмент саз. В празничните дни мъжете и жените не работят.
Пеню ПЕНЕВ

Публикувано в бр. 12 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Алиани дойдоха на Пролетния празник Невруз в Брадвари"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*